Glas Javnosti

NAUKA ILI SAMO BIZARNOST: Uzgajanje pileta u otvorenom jajetu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Neverovatan video koji prikazuje embrion pileta koji se razvija 21 dan u živo biće u otvorenom jajetu zaprepastio je internet.

Snimak je prvobitno podeljen 2016. godine, ali je ponovo postavljen i skupio je skoro tri miliona pregleda. Prikazuje ceo 21-dnevni proces razvića pileta koje na kraju izađe iz razbijenog jajeta.
Klip počinje tako što muškarac razbija jaje, umotava ga u plastičnu foliju i inkubira dok se nekoliko dana kasnije ne pojavi ptiče.Mediji su naveli da je uzgajivač bio japanski student koji je koristio špric da ubrizga nešto u embrion u određenim tačkama.

Mnogi korisnici su doveli u pitanje autentičnost videa, ali profesor živinarstva na Državnom univerzitetu Misisipija David Pibls rekao je da je proces moguć. Profesor je dodao da je video nešto slično na državnom univerzitetu Severne Karoline. A ova vrsta procesa pominje se u naučnoj literaturi koja datira iz 1971. godine.

„Džurnal of poltri sajens“ opisao je u članku iz 2014. kako metoda „bez ljuske” za uzgoj piladi iz embriona može dovesti do stvaranja „transgenetskih piladi, manipulacija embrionima, tkivnog inženjeringa”. Međutim, profesor Pibls je rekao da ovaj proces nije nešto što može da se koristi u komercijalnom uzgoju piladi ili u uzgoju piladi za hranu. Naveo je da to nije lako.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR