Glas Javnosti

Naučnici razvili providno staklo od bambusa sa vatrootpornim svojstvima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa Centralnog južnog univerziteta za šumarstvo i tehnologiju (CSUFT) u gradu Čangša u Kini, razvili su novo providno staklo koristeći prirodni bambus.

Bambus je odabran zbog izuzetno brzog rasta i regeneracije, što omogućava da se koristi kao građevinski materijal kada dostigne starost od četiri do sedam godina. Sa prinosom po hektaru četiri puta većim od drveta, bambus je prepoznat kao izuzetno efikasan resurs, pa se često naziva "drugom šumom".
Proces proizvodnje
Istraživači su koristili vakuum impregnaciju da dodaju natrijum silikat (Na2O·nSiO2) u strukturu delignifikovanog bambusa, a potom su sproveli hidrofobni tretman. Ovaj proces omogućava stvaranje troslojne vatrootporne barijere, koja se sastoji od gornjeg silan sloja, srednjeg sloja SiO2 formiranog hidrolizom natrijum silikata i unutrašnjeg sloja natrijum silikata.

Performanse i primene
Novo staklo je kroz testiranja pokazalo izuzetne karakteristike. Vreme paljenja iznosi 116 sekundi, oslobađanje toplote je samo 0,7MJ/m2, a proizvodnja dima je mala. Materijal ima bolje mehaničke osobine od standardnog stakla, poput savitljivosti i zatezne čvrstoće.
Upotrebljeno u perovskitnim solarnim ćelijama, ovo staklo je pokazalo visok nivo propusnosti svetla od 71,6%, što je rezultiralo poboljšanjem efikasnosti konverzije energije za 15,29%.
Budućnost istraživanja
Istraživači planiraju da se fokusiraju na masovnu proizvodnju i multifunkcionalizaciju providnog bambusa, otvarajući nove mogućnosti za njegovu upotrebu u različitim industrijama.
Ovaj inovativni materijal pruža ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnom staklu, sa superiornim karakteristikama otpornosti na vatru i mehaničkom čvrstoćom, dok istovremeno smanjuje emisiju štetnih gasova tokom proizvodnje.


Glas javnosti/ C01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR