Glas Javnosti

Naučnici otkrivaju kako se pravilno svađati

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnogo ljudi svoje slobodno vreme koristi u prepiranju na brojnim portalima i društevnim mrežama, dok druga većina rado čita te komentare. Međutim, naučnici kažu da ovo nije najefektniji način za raspravu.

Naime, psiholozi sugerišu da rasprava “licem u lice” ima mnogo više efekta. Oni su otkrili da slušanje nečijeg glasa prilikom argumentovanja pomaže da razumete na šta je vaš verbalni protivnik mentalno spreman.

Autori istraživanja objašnjavaju da je “Ja mislim” faktor osobi koja se svađa činjenica, dok je faktor “Ti misliš” puko nagađanje. Kada se sa nekim prepiremo “onlajn”, ne smatramo osobu ljudskim bićem, nego objektom.

Kako sugeriušu stručnjaci, ovo tera ljude da pokušavaju da daju kontraargument zbog mišljenja da druga osoba ne razmišlja racionalno, a ne samo zato što postoje oprečna mišljenja. Stoga, naučnici smatraju, prepiranje u onlajn svetu ili preko SMS poruka nema zapravo smisla, i da je razgovor licem u lice, pa čak i kada je svađa u pitanju, mnogo bolje rešenje prenosi edukacija.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR