Glas Javnosti

Naučnici otkrili pet stvari koje su potrebne bebi da bi napredovala

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Šta je to što je važno za razvoj bebe prema mišljenju naučnika?

Naučnici su istakli pet faktora koji su ključni za razvoj mozga bebe tokom prve godine života. To su: dobra ishrana, stimulativno okruženje, bezbedno okruženje, kvalitetna nega i redovan cirkadijalni ritam i san, prema studiji Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

Dok su prethodne studije pružile dokaze o prednostima ovih individualnih razvojnih faktora novo istraživanje se fokusira na njihov kolektivni značaj i kako utiču na razvoj mozga u materici i ranom detinjstvu.


„Kada bebe imaju ovih pet stvari, njihov razvoj mozga spoznaja i socijalno-emocionalni razvoj se poboljšavaju“, rekla je Džoan Lubi, profesor dečje psihijatrije.

U svojoj studiji, Lubi i kolege su pregledali 232 bebe i njihove majke, fokusirajući se na pozitivne faktore u njihovom okruženju tokom trudnoće i u prvoj godini života beba. Tim je otkrio da su se deca koja su imala svih pet faktora rasta, takođe nazvana T-faktori, razvijala zdravo.

Ono što je najvažnije, studija je takođe otkrila da čak i deca koja odrastaju u nepovoljnim uslovima mogu da se razvijaju zdravo ako se uključe navedeni faktori.

Iako genetika ima ulogu u kognitivnom razvoju bebe, istraživanja pokazuju da na naše zdravlje u velikoj meri utiče naše psihosocijalno okruženje.

Drugim rečima, faktori životne sredine – kao što je osećaj sigurnosti i dobra ishrana– takođe oblikuju naš razvoj, možda čak i više od našeg biološkog sastava. Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR