Glas Javnosti

NAUČNICI OTKRILI NEOBIČNI MOMENAT U BLIZINI SUNCA : Potencijalno je opasan

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Tim istraživača je otkrio tri asteroida blizu Zemlje u unutrašnjem Sunčevom sistemu, od kojih je jedan od najvećih pronađenih u poslednjih 8 godina koji predstavlja potencijalni rizik za našu planetu.

Asteroidi su do sada ostali neotkriveni jer se nalaze u delu svemira koji je skriven odsjajem Sunca.

Asteroidi blizu Zemlje (NEA) i potencijalno opasni asteroidi (PHA) su dve vrste objekata blizu Zemlje koje svemirske agencije često prate. Uprkos imenima koja zvuče zastrašujuće, nijedno od njih ne predstavlja neposrednu pretnju za nas.

Trenutno postoji 1.454 NEA za koje je verovatnoća gotovo nulta da će uticati na Zemlju u narednih 100 godina. Kompletnu listu NEO možete pronaći u NASA-inom Centru za studije objekata blizu Zemlje.

Tri NEA asteroida pronađena su pomoću kamere tamne energije u Čileu. Kamera je napravila slike dubokog polja blizu Zemljinog horizonta tokom sumraka, kako bi se borila protiv sunčevog odsjaja i atmosferskih izobličenja. Rezultati tima objavljeni su u The Astronomical Journal, prenosi Gizmodo.

"Naše istraživanje u sumrak pretražuje područje unutar orbita Zemlje i Venere u potrazi za asteroidima", rekao je Skot Šepard, astronom Karnegijevog instituta za nauku i vodeći autor studije. "Do sada smo pronašli dva velika asteroida blizu Zemlje prečnika oko 1 kilometar, ovakve asteroide nazivamo ubicama planeta".

Dva od nedavno posmatranih asteroida imaju orbite koje bezbedno zaobilaze Zemlju, ali jedna od stena - asteroid širok 1,5 kilometara nazvan 2022 AP7 - ima orbitu koja bi ga na kraju mogla dovesti u kurs sudara sa Zemljom.

Da budemo potpuno jasni: asteroid se trenutno ne kreće ka Zemlji, ali bi ga njegova putanja jednog dana mogla dovoljno da se približi da će NASA želeti da ga prati.


U najgorem mogućem slučaju, svemirske agencije na Zemlji bi imale svoju prvu pravu situaciju da iskoriste nedavno testirani DART sistem koji je nakon sudara sa asteroidom prošlog meseca promenila putanju nebeskog tela.

Uspeh DART-a znači da NASA sada može da razvije robusniju strategiju planetarne odbrane, ako ikada budemo morali da preusmerimo preteću svemirsku stenu piše Telegraf

Donekle kontraintuitivno, lakše je otkriti asteroide izvan našeg sistema nego one između Sunca i Zemlje. Svemirske opservatorije poput Habla i Veba uvek su okrenute od Sunca, jer intenzivna svetlost i toplota zvezde mogu da sprže instrumente.

To čini rad kamere tamne energije još važnijim — u nedavnom slučaju, otkrila je potencijalnu pretnju Zemlji koja bi inače ostala nevidljiva za nas.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR