Glas Javnosti

Naučnici izračunali kada ćemo iscrpeti naftu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga. Međutim, nafta je neobnovljiv resurs, što znači da će se u nekom trenutku iscrpeti. Štaviše, naučnici su izračunali kada će se to dogoditi.

Nafta je proizvod ostataka životinja i biljaka koje su potonule u Zemlju. Tokom stotina miliona godina, pod uticajem toplote i visokog pritiska, ti ostaci su poprimili tečni oblik i pretvorili se u ono što nazivamo nafta.

Nafta je otkrivena u Kini, 600 godina pre nove ere, ali njena komercijalna eksploatacija počinje pre oko 165 godina. Poznato je da je prvi čovek koji je vadio naftu u komercijalne svrhe bio Amerikanac Edvin Drejk. Od tada, obim potrošnje nafte neprestano raste, što nije iznenađujuće. Danas se koristi čak i u prehrambenoj industriji. Ovo navodi naučnike da se zapitaju koliko godina ćemo izdržati dok sva nafta ne nestane. Na kraju krajeva, poznata nalazišta brzo se iscrpljuju, a pronalaženje novih postaje sve teže.

Međutim, odmah moramo naglasiti da nafta ne može potpuno nestati, i to iz jednog prostog razloga - čovečanstvo jednostavno nije u stanju da je izvadi iz nekih nalazišta. Verovatno duboko u unutrašnjosti planete postoje ogromne rezerve ove supstance, ali mi još uvek ne možemo ni da ih proverimo, a kamoli da ih izvadimo. Pored toga, nafta se nalazi i na teško dostupnim mestima, kao što je Antarktik. Ali to su detalji. Glavno pitanje je koliko dugo će nam trajati nafta iz trenutnih nalazišta.


Pored toga, postoji nafta koja još uvek nije otkrivena, što otežava procenu. Prema podacima Američke geološke službe objavljenim 2012. godine, još uvek nisu otkrivena nalazišta sa ukupno 565 milijardi barela nafte. Međutim, nije poznato kada će ta nalazišta biti pronađena i eksploatisana.

Decenijama unazad, naučnici tvrde da će zalihe nafte trajati 50 godina. Ova cifra se ne menja, ali zašto je to tako? Razlog je to što se ona izračunava na osnovu poznatih rezervi. To znači da stručnjaci uzimaju poznatu količinu nafte i dele je sa godišnjom potrošnjom. Pošto se povremeno otkrivaju nova nalazišta, vrednost od 50 godina ostaje gotovo nepromenjena.

Ali nema sumnje da u jednom trenutku više neće biti moguće brzo dopunjavati "poznate rezerve nafte" novim nalazištima. Svako otkriće najlakše dostupnih nalazišta smanjuje mogućnosti za novim otkrićima. Istina je da primena novih tehnologija proširuje potencijal za pronalaženjem nalazišta i unosi određene promene, ali potražnja za naftom takođe postepeno raste. Na kraju, prema ovoj analizi, potražnja za naftom će premašiti ponudu iz nalazišta, i takozvano tečno zlato će početi da se smanjuje i nestaće za oko 50 godina.

Naravno, moguće je da se u budućnosti situacija promeniti, odnosno da će potražnja za naftom prestati da raste. Trenutno svet počinje da se odriče nafte kao glavnog izvora goriva za automobile. Na primer, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, potrošnja nafte će dostići svoj maksimum do 2030. godine i nakon toga će početi da opada. Dakle, potpuno je moguće da nafta traje mnogo duže od 50 godina. Ali pre ili kasnije, čovečanstvo će ipak morati da se suoči sa njenim nedostatkom.

Glas javnosti /S10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR