Glas Javnosti

NASA planira da izgradi železnički sistem na Mesecu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dok se NASA sprema da vrati astronaute na Mesec i pretvori ga u orbitalnu ispostavu, usputu, razmišljaju planiraju da Mesecu izgradi železnički sistem na njegovoj površini.

“Želimo da izgradimo prvi lunarni železnički sistem, koji će obezbediti pouzdan, autonoman i efikasan transport korisnog tereta na Mesecu“, rekao je stručnjak za robotiku Itan Šaler iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

2028.godine zakazano je sletanje na Mesec serija Artemis misije koje vraćaju astronaute na Mesec. Predloženi visokotehnološki voz odnosno “mesečeva železnica” su ključni za NASA-in projekat Gatewayi, svemirsku stanicu u lunarnoj orbiti koja će služiti kao središte za ogromna istraživanja planeta, posebno za Mars.

“Izdržljiv, dugovečni robotski transportni sistem biće kritičan za svakodnevne operacije održive lunarne baze u 2030-im godinama,“ objasnio je Šaler.

Nažalost, za astronaute koji žele da se voze Lunar ekspresom, ovaj voz će biti samo za mašine i eventualno neke robote.

NASA predlaže “Fleksibilnu levitaciju na stazi“ ili FLOAT, kao odgovor na „prevoz tereta različitog oblika“ — do 110 tona težine‚ prvenstveno od zona za sletanje do trajnijih postavki ispostave.


Sistem će to učiniti koristeći magnetno polarizovane robote bez napajanja da levitiraju iznad troslojne staze napravljene od fleksibilnih filmova.

“FLOAT roboti nemaju pokretne delove i levitiraju iznad staze kako bi minimizirali abraziju / habanje lunarne prašine, za razliku od lunarnih robota sa točkovima, nogama ili gusenicama“, rekao je Šaler

Stručnjaci predlažu lunarnu železnicu za pomoć Artemisu i budućim misijama istraživanja svemira.

Sloj grafita ih drži na površini, “sloj fleksibilnog kola generiše elektromagnetni potisak da bi kontrolisano pokretao robote duž staza“, a treći opcioni solarni panel može da generiše toplotnu energiju za lunarnu bazu, objasnio je profesionalac.


” FLOAT će raditi autonomno u prašnjavom, negostoljubivom mesečevom okruženju uz minimalnu pripremu lokacije.

Za razliku od tipičnih puteva ili železnica, FLOAT šine imaju mogućnost da se odmotaju (ili smotaju) kako bi izbegli bilo kakve druge velike građevinske projekte koji se dešavaju na površini, kaže Schaler.

“Njegova mreža staza se može namotati ili rekonfigurisati tokom vremena kako bi odgovarala evoluirajućim zahtevima misije lunarne baze.”



Glas javnosti/Zanimljivosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR