Glas Javnosti

NASA-ina sonda Lusi sletala na prvi asteroid, vraća se na Zemlju tek za 12 godina!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sonda Lusi koju je razvila američka svemirska agencija NASA, posetila je svoj prvi asteroid. Letelica je prošla pored asteroida Dinkineš na udaljenosti od oko 400 kilometara i uspešno preživela taj manevar, saopštila je NASA.

Sada će biti potrebno oko nedelju dana da se svi snimljeni podaci pošalju na Zemlju.


Tim se raduje što će videti kako se letelica ponašala tokom svog prvog testa tokom susreta sa asteroidom koji se brzo kreće, saopštila je američka agencija. Dinkineš, asteroid prečnika manjeg od kilometra, prvi je od deset svemirskih tela koje će sonda istražiti. Let Lusi u njegovoj blizini bio je pre svega test funkcionisanja naučnih instrumenata.Glavna meta NASA sonde su Jupiterovi asteroidi. Sonda je lansirana 2021. godine sa svemirske stanice na Floridi. Duga je oko 14 metara, a napajaju je gorivo i baterije koje se pune preko solarnih ćelija.Lusi bi trebalo da leti blizu Jupiterovih sedam „Trojanaca“, nazvanih po protagonistima Homerovog epa Ilijade. „Trojanci“ su asteroidi koji kruže oko Zemlje u istoj orbiti kao i najveća planeta, jednim delom ispred i jednim iza.


Oni se smatraju fosilima iz doba formiranja planeta, zbog čega se NASA nada da će misija pružiti nove uvide u formiranje našeg Sunčevog sistema. Misija bi trebalo da traje dvanaest godina, a Lusi će preći ukupno 6,5 milijardi kilometara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR