Glas Javnosti

NAPOLEONOVO VINO PRODATO NA AUKCIJI: Ova flaša proglašena je 'pravim jednorogom u svetu vina'!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Flaša vina Grand Constance, koja je pripadala imperatoru i vojskovođi Napoleonu Bonaparti, prodata je na aukciji za 30.000 dolara. Reč je o primerku koji je star 200 godina, a čini ga mešavina cenjenih crvenih sorti vina Muscadel i Pontac.

Napoleon Bonaparta jednom je rekao “Vino je inspirišuće i doprinosi radosti života”…

Nažalost, ovaj francuski imperator i general nikada nije dobio priliku da uživa u jednom od sopstvenih crvenih vina, koje je upravo prodato na aukciji, po zaista visokoj ceni. Jedna flaša Grand Constance 1821 otišla je novom vlasniku koji je bio voljan da plati 30.000 dolara. Veruje se da je ova flaša zapravo jedna od samo dvanaest koliko ih postoji u svetu. Samim tim, nismo iznenađeni bitkom koja je nastala među kolekcionarima zbog nje, a kako saznajemo, otišla je u ruke britanskog enofila.

Dvesta godina staro vino o kom govorimo bilo je rezervisano za ekskluzivno uživanje čuvenog vojskovođe. Ono je trebalo da stigne na ostrvo St Helena krajem 1821.godine. Osvajač, koji je tamo živeo u izgnanstvu, preminuo je malo ranije te godine i nije stigao da uživa u svom vinu. Kako tvrdi CFRWA, poslednja želja Bonaparte bila je čaša njegovog voljenog Vin de Constance.

Slatko južnoafričko vino predstavlja mešavinu crvenih sorti Muscadel i Pontac, a na tržištu je ponuđeno tačno dva veka nakon što je grožđe od kog se proizvodi ubrano iz vinograda Groot Constantia nadomak Kejp Tauna. Uprkos svojim godinama, ovo vino je i dalje savršeno pitko. Ono je re-flaširano pre dve godine kako bi se produžio njegov krhki životni vek, te kako bi se njegov ukus zadržao netaknutim.

Groot Constantia prvi put je osnovan 1685.godine i brzo je dobio lojalni kult obožavalaca među pripadnicima više klase. Do 1821.godine, Constantia vino bilo je na vrhunsku svoje slave i obožavano od strane Džordža Vašingtona, kralja Džordža III, Marije Antoanete i Fridriha Velikog.

Vino koje je sada aukcijski prodato, po prvi put se pod čekićem našlo početkom osamdesetih, dok su dodatne dve flaše ponovo flaširane pre dve godine, tako da kolekcionari imaju još dve šanse da uživaju u njemu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR