Glas Javnosti
posta

NAKON 15 MESECI LUTANJA KRDO SLONOVA STALO DA SE ODMORI: Razlog njihovog putovanja je NEPOZNAT! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prema poslednjim informacijama, krdo divljih azijskih slonova stiglo je do šume pored sela u opštini Sjijang u provinciji Junan. Kineske vlasti izveštavaju da neprestano prate krdo, držeći ga podalje od naseljenih područja.

Krdo lutajućih slonova iz Kine, koje je već čuveno, zaustavilo se da odmori, nakon 15-mesečnog putovanja daleko od njihovog prirodnog staništa.

Njihova odiseja fascinirala je ljude širom sveta, a kineske vlasti maksimalno su se angažovale, kako bi ispratile krdo i držale ga dalje od nastanjenih područja.

Foto: Fonet/APOsmočlani tim vatrogasne brigade Juana konstantno je pratio slonove, svaki dan. Nimali su ih kako na tlu, tako i iz vazduha pomoću drona, preneli su kineski mediji.

Prema poslednjim informacijama, čuveno krdo azijskih divljih slonova stiglo je do šume pored sela u opštini Sjijang u provinciji Junan, oko 90 kilometara jugozapadno od grada Kunming, i sada se vraćaju nazad, u pravcu iz kojeg su došli.

Foto: Fonet/APSnimci dronom pokazuju slonove kako spavaju u šumi, odmarajući se nakon putovanja koje je do sada trajalo dugih 500 kilometara.

U ponedeljak je razmešteno preko 410 ljudi, 374 vozila i 14 dronova sa više od dve tone hrane za slonove, u naporima da se oni udalje od područja naseljenih ljudima, a da se ljudi koji se nađu na njihovom putu evakuišu.

Stručnjaci za divlje životinje ne znaju zašto je grupa od 16 slonova krenula na put, koji je počeo prošle godine. Kineska agencija Sinhua navodi da su oniu novembru stigli u Pu’er u Junanu, gde je jedna ženka donela na svet mladunče.

Foto: Fonet/APTu su proveli pet meseci pa ponovo krenuli na put 16. aprila.

Nedelju dana kasnije, dva slona su napustila grupu, dok je ostatak krenuo ka severu. Izgleda da je grupa sada ponovo na pravom putu, kreće se na jugo-zapad, iako su vlasti u ponedeljak izvestile da se jedan mužjak udaljio oko četiri kilometra ka severoistoku.

Putovanje ove grupe slonova, prvi put je primećeno nakon što su napustili svoj habitat u martu 2020, privuklo je veliku pažnju na kineskim društvenim mrežama iako je njihovo, ponekad destruktivno prisustvo, uzrokovalo štetu od najmanje 6,8 miliona juana (1,07 miliona dolara)

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR