Glas Javnosti

Najstarija knjiga na svetu štampana je na današnji dan! NJENA VREDNOST DANAS JE OGROMNA...

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Gutenbergova Biblija je knjiga koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija knjiga na svetu štampana mašinom. Pojedini istraživači veruju da je prvi primerak ove knjige štampan baš na današnji dan 1452. godine.

Prema podacima,odštampano je ukupno 180 primeraka Gutenbergove Biblije, od kojih je sačuvano 49 originalnih primeraka, 21 je kompletan.

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promene u istoriji komunikacije.

Štampao ju je Johan Gutenberg iz Majnca u Nemačkoj i ujedno se smatra najstarijom knjigom koja je štampana tehnikom pokretnih slova, iako postoje primeri koji navode da se u Kini štampalo na ovaj način vekovima ranije, kao u slučaju Dijamantske sutre.

Istoričari veruju da je odštampano 180 primeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primeraka, od kojih je 21 kompletan.

Ni jedan primerak nije prodat godinama unazad. A pretpostavlja se da je dostigao vrednost od neverovatnih 35 miliona dolara.

 

(Glas javnosti/Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR