Glas Javnosti

Najskuplje ptičje pero na svetu prodato na aukciji za više od 28.000 dolara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedno pero sada izumrle novozelandske ptice huija postavilo je svetski rekord nakon što je prodato za 46.521,50 novozelandskih dolara (28.417 dolara, 22.409 funti) na aukciji.

Pero, za koje se u početku očekivalo da će koštati do 3.000 dolara, oborilo je prethodni rekord za pero iste vrste za 450 odsto.

Huija ptica je bila sveta za narod Maori. Njihovo perje često su nosile poglavice i njihove porodice, a takođe su ih darivali ili trgovali njima.


Poslednji put ptica je viđena 1907. godine, ali su nepotvrđena viđanja prijavljivana dvadeset do trideset godina nakon toga, navodi Muzej Novog Zelanda.

Huija je bila mala ptica pevačica iz porodice medarica na Novom Zelandu i bila je poznata po svojim sposobnostima skakanja i prelepom perju, koje se razlikuje po belom vrhu.

Pero prodato u ponedeljak bilo je „u divnom stanju“, kaže Lia Moris, šefica dekorativne umetnosti u Vebb’s aukcijskoj kući.

„I dalje ima svoj veoma izrazit sjaj i nije bilo oštećenja od insekata“, rekla je ona.

Ona dodaje da je aukcijska kuća predmet uramila iza UV zaštitnog stakla, što znači da će imati „stvarno dug životni vek“.


Pero je registrovano u okviru sistema za zaštitu objekata koje su napravili Maori. Samo kolekcionari koji su imali licencu u sistemu mogli su da ga otkupe i ne mogu da napuste zemlju bez dozvole Ministarstva kulture i nasleđa.

Veliko interesovanje Novozelanđana pomoglo je da se poveća cena, kaže gospođa Moris.

„Na Novom Zelandu nam je toliko stalo do brige o zemlji, životnoj sredini i našoj flori i fauni“, kaže.

U prošlosti, Huija perje je bilo statusni znak naroda Maora. Već retka ptica pre dolaska Evropljana, vrsta je postala meta kolekcionara i modnih trgovaca nakon što je stekla popularnost među onima koji su došli na Novi Zeland, što je dovelo do njenog izumiranja, navodi Muzej Novog Zelanda.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR