Glas Javnosti

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА СУ ПОКАЗАЛА ДА ВИШЕ ОД 80% ДЕВОЈАКА ДОЖИВИ НЕКИ ВИД СЕКСУАЛНОГ УЗНЕМИРАВАЊА: ЕВО НЕКИХ ИСКУСТАВА ТИХ ДЕВОЈАКА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Курир.рс/ Блиц/ М.М/ од 15.10.2018.

Добацивање, звиждање, упућивање нежељених порука и коментара сексуалног садржаја тек од прошле године у нашем закону квалификовано је као кривично дело, а најновија истраживања показала су поражавајуће резултате: готово 80 одсто младих доживело је неки облик сексуалног узнемиравања.

Најчешћи облик сексуалног узнемиравања, који је доживела свака друга девојка у Србији јесте звиждање, слање пољубаца и облизивање, а у Србији су то називање непримереним надимцима попут "лутко", "злато", "цицо", што доживљава осам од 10 девојака. Нежељене поруке и телефонске позиве сексуалног садржаја добија шест од 10 девојака и три од 10 младића.

 

Најчешће жртве сексуалних предатора јесу девојке, а ми смо питали неколико њих, старости између 20 и 30 година, да ли су имале непријатна искуства попут нежељеног приљубљивања, слања непримерених порука, добацивања.

Онанисање у аутобусу

- Била сам прва година средње школе, налазила сам се у крцатом аутобусу и неки матори је био приљубљен уз мене. Прво нисам констатовала да се догађа нешто чудно јер је била гужва, а онда сам схватила да је све време онанисао. Ејакулирао је по мени и изашао из аутобуса. Разливало се свуда по мојим фармеркама. Нико није реаговао, а немогуће да нико ништа није видео. Ја сам почела да плачем, нека девојка ме пустила да седнем и брисала је то са мојих фармерки. Нико од других путника ме није ни погледао - испричала је Соња Р. (29), најексплицитнији случај који јој се догодио.

На добацивања се одавно више не осврће, у жељи да "том простаку не да на важности", али и даље је погађају. Најнепријатне се осећа, каже, када мушкарци коментаришу да је "баш добра риба, иако је рађала".

Само још у једној ситуацији је неко реаговао и стао у њену заштиту, и то је опет била женска особа.

- Исто сам била баш млада, имала сам можда 17 година. Чекала сам другарицу на Ади, већ је пао мрак и на станици је око мене почео да кружи неки старији човек, да ми говори да сам лепа, да ће он да ми прави друштво, и свашта ми је причао... Био је јако безобразан и директан. Јако сам се уплашила и када је коначно стигао неки аутобус, ушла сам, а он пошао за мном. Наставио је да ме узнемирава, говорећи свашта. Нека девојка је то приметила и отерала га је од мене, испсовала и избацила из аутобуса - присећа се Соња ситуације коју се дуго трудила да заборави.

На радном месту

Предатори најчешће циљају веома младе девојке, рачунајући да неће умети да се снађу и одбране, али сексуално узнемиравање доживљавају и одрасле жене.

- Радим у бутику и пре отприлике две године, дошла су нека два младића, један је куповао, други му је правио друштво. Након што је купац одабрао дуксерицу, рекао ми је да ставим дукс у кесу. Ја сам рекла да хоћу, а његов друг је рекао: "Стави он теби". Онда су се тако смејали - испричала је Јелена С. (30) из Београда.

На питање како је реаговала, Јелена каже да је само прећутала, јер није желела да прави сцену.

- Осећала сам се одвратно, незаштићено. Али шта да урадим? Да се посвађам с будалом? Ништа не бих постигла, само бих се додатно изнервирала, а он би мислио да је много битан што су ме повредиле његове речи - каже наша саговорница.

"Било ми је непријатно, нисам хтела ни да гледам"

Јелена каже да јој се, као и већини девојака, сексуално узнемиравање догодило и у аутобусу.

- Кад сам имала 20 година, неки матори је буљио у мене и у девојку која је седела до мене. Било ми је толико непријатно од његовог погледа, да сам окренула главу, па ни не знам шта је заправо урадио. Међутим, у једном тренутку му прилази неки дечко, мало старији од мене тада. Залепио му је шамар и избацио из аутобуса. Док га је тај дечко буквално износио из аутобуса, чула сам да је рекао како се тај матори пипао.

"Бојала сам се да ме не 'поломи' што нећу с њим на пиће"

- Прибијали су се у бусу уз мене са дигнутим пенисом, прилазили и говорили шта би ми све радили, гледали у мене и онанисали, на улици, у превозу. О слању слика полних органа у инбокс, нећу ни да причам.

У ових неколико речи сажела је своја искуства од пубертетских дана до данас Анђела К. (25) из Београда.

- Прво си у чуду и не знаш да ли да одреагујеш или не. Онда размишљаш, ако одреагујеш, шта имаш при руци за самоодбрану, ако крене на тебе. А присутни: нико ништа. Једном ме је таксиста зграбио за руку док сам му плаћала, и запео да идемо на пиће. Ишчупала сам руку, бацила паре, изашла из кола и шутнула врата. Е, онда сам од страха побегла да не изађе из кола и да ме поломи - прича Анђела.

Додаје да јој је криво што му није запамтила регистрацију, али од страха се није довољно добро снашла, а од тада искључиво наручује такси позивом диспечерског центра.

"Мораш да будеш луђи од лудака"

- На основу искуства са тим таксистом, схватила сам да мораш да будеш луђи од лудака и да не смеју да виде твој страх. Следећи пут када ме је неко малтретирао, знала сам како да реагујем. Пришао ми неки кретен у аутобусу и почео да говори неке прљавштине, али ја сам била још експлицитнија. Говорила сам смирено и рекла сам му како бих му одсекла пенис тупим ножем, милиметар по милиметар, без анестезије. Баш ме се уплашио. Разрогачио је очи, рекао: "Ти ниси нормална" и побегао - овако је објаснила свој систем самоодбране саговорница.

 

Мора да се поднесе приватна тужба

Девојке и жене различито реагују на облике полног узнемиравања, али сва она понашања са сексуалном конотацијом због се жена осећа понижено или уплашено јесу кривично дело.

 

Глас јавности/ Курир.рс/ Блиц/ М.М/ од 15.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR