Glas Javnosti
posta

NAJLEPŠI JE LEPTIR NA SVETU! Naučnici su otkrili nešto NEVEROVATNO o njemu! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Migracija kraljevskih leptira je jedan od najznačajnijih bioloških zbivanja na ovoj planeti.

Kraljevski leptir je leptir iz porodice šarenaca. Često se naziva i mlečikin leptir, jer se hrane ovom biljkom.

Njegove boje su svojevrsno upozorenje za grabljivce da je leptir otrovan zbog ishrane mlečikom. Na ovoj biljci leptiri polažu i jajašca. Larve se, u zavisnosti od temperature, izležu kroz 3 do 12 dana.

Veličanstvena migracija traje osam mjeseci. Polaze iz Kanade i preko SAD dolaze do planina severno od grada Meksiko gde prezimljuju. Zadivljujuća je udaljenost koju oni prelete i njihova sposobnost navigacije.

Kraljevski leptiri  migriraju do Meksika da prezime inače bi njihova vrsta izumrla tokom surovih kanadskih zima. Oni tokom putovanja polažu  jajašca na stabljike mlečike i onda umiru. Tek četvrta generacija ponovo započinje let ka jugu sa prvim znacima zime.

Naučnici su konačno rešili tu veliku tajnu. jednu od najvećih zagonetki u prirodi, kako kraljevski leptiri migriraju od Kanade do Meksika.

Oni smatraju da su otkrili kako se kraljevski leptiri prostorno orijentišu tokom migracije svake jeseni i lete baš u smeru jugozapada. Naučnike je zanimalo kako mozak leptira obrađuje dve različite informacije - koje je doba dana i gde se Sunce nalazi na nebu? Samo tako leptiri mogu nepogrešivo da se usmere prema zimovniku.

 

Utvrđeno je da kraljevski leptir ima jedinstven mehanizam u vidnom polju. U pitanju je tačka razdvajanja koja kontroliše da li da krene levo ili desno kako bi uhvatio smer jugozapada. Kako se menja doba dana, tako se menja i pozicija te tačke u vidnom polju leptira.  Leptiri nikad ne prelaze tačku razdvajanja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR