Glas Javnosti

NAJLEPŠA RATNA PRIČA U ISTORIJI: Kako se vojska jedne male države iz rata vratila brojnija nego što je otišla?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lihtenštajn. Ta mala srednjeevropska zemlja. Kažu neki - da je nema, bila bi izmišljena. Priča koja sledi jedan je od razloga za taj stav...

Lihtenštajn je poslednji put u ratu učestvovao 1866. godine, kada je kontigent od 80 vojnika poslat na granicu Austrije i Lihtenštajna sa ciljem da je odbrane od upada Italijana. Ova vojska bila je stacionirana u Južnom Tirolu, koji je u to vreme pripadao Austrougarskoj. Kada je rat koji je trajao tek nešto više od mesec dana okončan, vojska je pozvana nazad u Vaduz.

Kada su se vratili u prestonicu Lihtenštajna, ne samo da su svi bili na broju, već je ukupan broj članova delegacije porastao za jedan! Naime, Lihtenštancima se u putu pridružio oficir za vezu po imenu Radinger, koji je zvanično imao status "pratnje". Šta je sa njim bilo nakon toga nije poznato, da li se vratio u Tirol ili je ostao u Vaduzu je za sad misterija, ali je u istoriji ostao upamćen kao deo jedine vojske u istoriji koja se sa bojnog polja vratila brojnija u odnosu na period pre rata!

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR