Glas Javnosti

NAJJEZIVIJI SRPSKI OBIČAJI: Ovo su ZASTRAŠUJUĆI RITUALI koji su se nekada poštovali! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Srpska kultura bogata je raznim običajima i verovanjima, neki od njih su neobični, a često i veoma bizarni. Mnogi od njih deo su prošlosti, ali pojedini običaji i danas se praktikuju i poštuju.

Srpski običaji uglavnom predstavljaju postupke koji se izvršavaju protiv uroka, nesreća i demona. 

Običaji koji se i danas poštuju uglavnom su vezani za svadbe i veselja a jedan od najpoznatijih je prenošenje mlade preko praga. Kada mlada prelazi u muževljevu kuću, red je bio da je mladoženja prenese preko praga, a odgovor za ovaj neobičan postupak možemo naći u srpskoj paganskoj tradiciji.

Verovalo se kako su naši preci, Stari Sloveni sahranjivali mrtve ispod kućnih pragova, pa se zato prenošenjem mlade preko praga ne vređa grob starih duša predaka. Pored ovog običaja popularni običaji u Srbiji su i kupovina mlade, bacanje sita, kao i podizanje "nakonjčeta".

Po dolasku mlade u budući dom, ona bi bacala žito iz sita po narodu, da bi potom sito bacila na krov kuće, a veruje se da će brak uspeti ukoliko se sito zadrži na krovu.

 

Pored ovih običaja koji se i danas primenjuju, naša istorija poznata je i po veoma neobičnim, čak i bizarnim običajima.

Jedan od najbizarnijih običaja u narodu je poznat kao snohačenje. 

Ovaj običaj potiče iz vremena slovenskih zajednica, a podrazumevao je seksualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama, trag ovog običaja nalazimo u romanu "Nečista krv" Bora Stanković. 

Srpski narod je tokom viševekovnog robovanja pod  Turcima usvajao razne običaje a jedan od njih je i običaj koji je bio na snazi do kraja 19. veka, a poznat kao pravo prve bračne noći. 

Naime, ovaj običaj odnosio se na  pravo bega da provede jednu noć s budućom ženom svog kmeta, nakon čega bi je predao dalje kmetu, iako se ovo moglo izbeći plaćanjem izvesne sume novca.

Crna svadba je takođe običaj koji je veoma bizaran, a podrazumevao je da ako  nesrećnim slučajem devojka izgubi svog verenika, ona mu na sahranu dolazi u venčanici. Isto važi i kada je obrnuta situacija, tada mladić dolazi verenici na sahranu u svadbenom odelu.

(Glas javnosti) 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR