Glas Javnosti

Najjefikasniji načini da očistite FLEKE NA BETONU

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Betonske terase i prilazi su izdržljivi, jeftini i zahtevaju minimalno održavanja

Prljavština, ostaci i masnoća mogu vremenom oštetiti ove čvrste površine i ostaviti trajne uporne mrlje. Evo kako očistiti betonsku terasu ili prilaz vašoj kući i ukloniti ružne mrlje.


Postoji mnogo elemenata koji mogu zaprljati vašu terasu. Betonske terase su izložene teškim vremenskim prilikama i dosta se upotrebljavaju, pogotovo tokom toplijih meseci. Ovo može učiniti da vaše šetalište, terasa, prilaz ili betonski pločnik izgledaju neuredno i umrljano. Redovno čišćenje i održavanje , međutim, mogu obnoviti vašu betonsku terasu i osigurati da izgleda lepo u godinama koje dolaze. 

Šta će vam trebati:
 • Metla ili duvaljka za lišće
 • Sunđer ili krpa
 • Ribaća četka
 • Crevo za polivanje
 • Sprej boca ili kanta
 • Rastvor za čišćenje
 • Zaštitna oprema, uključujući gumene rukavice, zaštitne naočare i respirator 


 • Korak 1: Uklonite nameštaj, a zatim svu površinsku prljavštinu i ostatke

  Uklonite sav nameštaj, roštilje ili sadilice sa terase tako da cela površina bude vidljiva. Očistite prljavštinu, ostatke ili lišće. Pokrijte sve obližnje biljke ili pejzaže ceradom za zaštitu.

  Korak 2: Tretirajte mrlje 
  Mrlje od vode i buđ: Koristite baštensko crevo ili mašinu za pranje pod pritiskom da uklonite mrlje od vode ili plesni. Ako ovo ne pomogne, pomešajte rastvor od 3/4 šolje izbeljivača i 3l vode vode  Nosite zaštitnu opremu, uključujući gumene rukavice, istrljajte područje četkom. Temeljno isperite čistom vodom. Uverite se da je terasa potpuno suva pre nego što vratite ukrasne predmete ili nameštaj na svoje mesto.

  Mrlje od masnoće i ulja: Pospite mrlju piljevinom, kukuruznim skrobom ili sodom bikarbonom da biste apsorbovali masnoću. Takođe možete pomešati sodu bikarbonu sa malo vode da biste napravili pastu za čišćenje. Nežno ga utrljajte u mrlju i ostavite da odstoji 30-60 minuta. Zatim isperite rastvor ili obrišite ostatak praha.

  Zapamtite: Beton je porozan. Ako je mrlja od ulja stara, možda je prodrla dublje ispod površine. Pokušajte da koristite odmašćivač da uklonite stare mrlje od masti sa betona, prateći uputstva proizvođača.


  Mrlje od rđe: Belo sirće je praktičan, ekološki prihvatljiv način za uklanjanje mrlja od rđe sa cementnih terasa. Naprskajte ga direktno na mrlju i ostavite da odstoji manje od sat vremena da prodre u duboke mrlje. Očistite četkom sa čvrstim vlaknima. Ako je beton napravljen da izgleda kao kamen ili dizajniran sa zrnom, pokušajte da ga četkate u skladu sa originalnom površinom da biste izbegli bilo kakve ružne ogrebotine. Isperite vodom i ostavite da se osuši. Ako se mrlja ne popravi, ponovite postupak ili isprobajte sredstvo za uklanjanje rđe za beton.

  Korak 3: Očistite podove u dvorištu
  Sapun i voda za suđe: Sapun za suđe je odmašćivač i dobar je za čišćenje masnog i prljavog betona. Napravite rastvor za čišćenje od tople vode i nekoliko kapi sapuna za suđe i nanesite ga na površinu. Ostavite da odstoji neko vreme, a zatim obrišite terasu i isperite je svežom vodom. Ponovite proces onoliko puta koliko je potrebno.

  Sirće ili soda bikarbona  Ova prirodna sredstva za čišćenje dobro deluju za čišćenje cementnih terasa sa tvrdokornim mrljama od uglja ili rđe. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode, istrljajte dvorište mešavinom, a zatim ga dobro isperite. Ako se mrlje ne rastvaraju, pokušajte sa nerazređenim sirćetom. Nemojte koristiti mešavinu sirćeta i sode bikarbone u mašini za pranje veša. I obavezno zaštitite ruke, oči i nos kako biste smanjili bilo kakvu iritaciju.

  Sprečite mrlje na terasi pre nego što se pojave 

  Zaptivač za beton je najbolja opcija za izbegavanje mrlja na cementnoj terasi. Ako ste spremni za izazov, nanesite ih sami pomoću raspršivača ili valjka. U suprotnom, pozovite stručnjaka. Čistite vanjske betonske podove često. Ovo je takođe odličan trenutak da pregledate da li ima oštećenja i izvršite sve neophodne popravke na vreme, dok fleke nisu prodrle duboko u beton- prenosie novosti.magazin.rs 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP