Glas Javnosti

Najbolji deo dana za donošenje odluka! Evo kada VAŠ MOZAK NAJBOLJE RADI A KADA NAJSLABIJE…

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživanja sprovedena u Australiji pokazala su da je presudan faktor za donošenje odluka doba dana u kom odlučujete o nekom pitanju.

Donošenje odluka ume da bude jako težak zadatak, ometan brojnim spoljnim faktorima. Naučnici tvrde da i doba dana u kom donosimo odluku ima veliki uticaj na ishod iste.

Oni tvrde da je deo mozga koji se zove levi putamen ključan za funkcionisanje sistema za nagrade, pa su testirali aktiviranje tog dela mozga ujutru u 10 sati, popodne u 14 i oveče u 19 časova.

Testirano je 16 muškaraca kojima su dali da urade jedan kockarski zadatak, dok su istovremeno bili podvrgnuti magnetnoj rezonanci. Rezultati ovog testiranja pokazali su da se levi putamen najslabije aktivirao u 14 časova.

Istraživači su ovaj fenomen objasnili tako što čovek u određeno doba dana ima veća očekivanja za nagrade u odnosu na neko drugo doba dana, jer funkcioniše na temelju jednodnevnog biološkog ritma.

Psiholog Erik Barker veruje da je jutro deo dana kada treba obavljati zadatke koji zahtevaju više razmišljanja. Za razliku od toga, popodne treba obavljati mentalno manje zahtevne zadatke.

-Uobičajeno shvatanje sistema za nagrade kaže da čovek na određenu situaciju reaguje na temelju privlačnosti nagrade, ali i faktora, kao što je opšta psihološka dispozicija- rekla je autorka istraživanja Džejmi Bajrni, doktor kliničke psihologije.

Drugo istraživanje je sprovedeno u Americi nad 1.500 radnika i ono je pokazalo da svaki zaposleni bar jednom nedeljno zadrema na poslu jer je premoren i neispavan. 

Njih 76 posto osećalo se umorno skoro svaki dan, a priznali su i da loše obavljaju zadatke jer se nisu kvalitetno naspavali.

-Zaposleni koji ne spavaju kako treba imaju lošu koncentraciju, manje su sposobni da se nose sa stresom i teško donose odluke- rekla je autorka ovog istraživanja Dženifer Turgis.

 

(Glas javnosti/Stil)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR