Glas Javnosti

NAJBIZARNIJI EKSPERIMENT IKADA! Pokušali da odgaje BESMRTNU bebu: EKSPERIMENT PROPAO...

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

-Kraljevsko bratstvo gospodara metafizike- je tajni kult koji je 1939. godine dospeo na naslovne strane svih novina zahvaljujući eksperimentu koji su planirali da obave.Vođa kulta bio je Džejms Bernard Šafer koji je objavio da planira da odgaja besmrtno dete.

Za tu svrhu već su pronašli i dete – radilo se o plavookoj, crvenokosoj Džin Gant. Njena majka, Ketrin Gant, bila je konobarica iz Njujorka, i previše siromašna da bi mogla da pruži Džin čak i najosnovnije stvari, pa se odrekla devojčice i predala je Džejmsu na čuvanje. Sve novine koje su u to doba prenele ovu vest, naglašavale su da Ketrin nije bila član ovog kulta.

-Kraljevsko bratstvo gospodara metafizik- nije zvanično usvojilo Džin, ali devojčica je preseljena u njihove luksuzne odaje u vili na Long Ajlendu, koju su nazivali “Rajski mir”. Devojčica je preseljena u vilu kada je bila stara tri meseca, i članovi kulta imali su potpunu kontrolu nad svim aspektima njenog života.

Džin je tako u toj vili imala sopstvene odaje, kao i dadilje i dojilje koje su bdile nad njom 24 časa dnevno. Pored toga, uvek je kraj nje bio i neko od članova kulta.

Njihov plan da podignu besmrtnu bebu sastojao se u sledećem – dogovor je bio da ne dozvole da do deteta ikada dopre bilo kakva napomena o postojanju smrti ili bolesti. Takođe, plan je bio da ne bude izložena bilo kakvim destruktivnim pojmovima, idejama ili mislima.

Nikada do devojčice, dogovorili su se oni, neće dopreti nijedna neljubazna reč, a kamoli psovka. Hraniće se po njihovim principima “ishrane za besmrtnost”, koja je bila vegetarijanska. Kako bude odrastala, biće upoznata sa postojanjem alkohola, duvana, kafe, čaja, senfa, sirćeta i začina, ali nikada neće probati bilo šta od toga.

Konstantno će biti podučavana filozofiji, a njen napredak pratiće grupa probranih filozofa koji će time ispuniti Šaferov plan da besmrtnost “može biti dosegnuta u stvarnosti, a ne samo u duhovnoj formi”. Kada dovoljno odraste, preuzeće vođenje kulta kao njihov besmrtni lider.

– Ne mogu da zamislim da je ikada ijedno drugo dete, osim onih kraljevskog porekla, imalo bolji životni start – ponosno je izlagao Šafer tih dana medijima svoj plan.

(Ne)slavan kraj eksperimenta
Međutim, uprkos velikim očekivanjima i nadama, ovaj eksperiment je potrajao tek 15 meseci. Decembra 1940. godine, kult je vratio Džin roditeljima u Njujorku, koji su u međuvremenu poboljšali svoje finansijsko stanje.

Šafer je u medijima celu priču pokušao da predstavi koliko – toliko pozitivno.

– Sada kada su roditelji doveli svoje finansijske prilike u red, žele svoje dete nazad –glasila je njegova izjava za medije.

Međutim, podaci govore da je Ketrin Gant, majka “besmrtne bebe”, bila primorana da angažuje advokata koji je poslao ultimatum kultu, kako bi mogao da vrati Džin roditeljima.

Isti taj advokat je zastupao još jednu porodicu, koja je podigla tužbu protiv ovog kulta zbog prevare. Nekoliko dana nakon što je beba Džin vraćena svojoj porodici, Šafer se našao na sudu, zbog optužbe koja se u engleskom pravosuđu zove “larceny”, a koja praktično znači bespravno otuđivanje tuđe imovine.

Bebi Džin je u porodični dom vratio jedan Šaferov pomoćnik koji im je tom prilikom doneo i Šaferova detaljna uputstva o odgajanju deteta, za slučaj da roditelji žele da nastave da dete odgajaju u eksperimentalnim uslovima.

– Od Džininih roditelja sada zavisi da li će dete postati besmrtno – rekao je Šafer medijima.

Međutim, Gantovi nisu imali nikakvu nameru da nastave sa eksperimentom, i od prvog dana su odbacili sve Šaferove predloge.

Mediji, koji su tih dana pomno pratili sve što se dešavalo u kući Gantovih, nekoliko sati po povratku devojčice u porodični dom, javili su da je Džin jede suve šljive, što je strogo zabranjena namirnica u “besmrtnoj dijeti”.

Beba koja je ušla u večnost
Šafer je osuđen na pet godina robije. Po izlasku je živeo od izdavanja magizina posvećenom besmrtnom životu i metafizici. U jednom trenutku je na istu temu otvorio i dopisnu školu. Aprila 1955. i on i njegova žena izvršili su samoubistvo.

Što se Džin Gant tiče, poslednji put je bila u žiži javnosti 2002. godine. Tada je još bila živa, zdrava, udata i imala je svoju decu.

(Izvor: ISTORIJSKI ZABAVNIK)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR