Glas Javnosti

NAGOVEŠTAJ NOVE ERE? Ovo se nije dogodilo još od srednjeg veka

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Prvi put posle 800 godina, 21. decembra će se najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn približiti jedan drugom na svom minimalnom rastojanju, objavili su astronomi sa američkog Univerziteta "Rajs".

Patrik Hartigan, jedan od istraživača kosmosa objašnjava da se konvergencija između ovih planeta dešava otprilike jednom u 20 godina, ali ti dvodecenijski ciklusi prilično dugo nisu doneli ni slično približavanje, prenosi „Dejli mejl“.

-Uveče  21. decembra pojava će izgledati kao dvostruka planeta, odvojena samo za petinu prečnika punog Meseca, rekao je Hartigan primetio je da će se planetarni dvojac pojavljivati nisko na zapadnom nebu oko zalaska sunca svake večeri – i trebalo bi da bude dovoljno svetao da se može videti tokom sumraka.

Pažnju svakako zavređuje događaj koji nije viđen osam vekova. „Morali bismo da se vratimo, kad bi to bilo moguće, u samu zoru 4. marta 1226. godine da bismo videli bliži položaj Jupitera i Saturna“, ukazuje Hartigan. 

Kada bude dostigao vrhunac, između 16. decembra i Božića po gregorijanskom kalendaru, razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca.

Ako vremenske prilike dozvole, fenomen će biti vidljiv sa bilo kog mesta na Zemlji, a najbolji uslovi za to biće teritorije zemalja koje se nalaze oko ekvatora.

Mnogi se već interesuju za ovaj kosmički događaj, a oni koji se bave proučavanjem nebeskih prilika u ovome vide nagoveštaj novog doba ili tzv. eru Vodolije. Sledeći put će se Jupiter i Saturn toliko približiti tek 15. marta 2080. godine – kada će biti više na nebu i duže vidljivi.

Naredna takva povezanost ova dva nebeska tela posle toga biće tek negde posle 2400. godine. 

(Glas Javnosti/rs. sputniknews. com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR