Glas Javnosti
Pošta_mobilni_stiki_320x100

Na današnji dan 1918. godine BAČKA, BANAT i BARANJA prisajedinili se KRALjEVINI SRBIJI!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih slovena Bačke, Banata i Baranje, 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu donosi odluku da se odvoji od Ugarske i pripoji Kraljevini Srbiji.

Dan pre, 24. novembra 1918. godine, skupština u Rumi takođe donosi odluku da se Srem pripoji Kraljevini Srbiji.

Godišnjicu ovog događaja uvek prate sitne terminološke greške koje su bitne zbog kasnijih AVNOJ-evskih granica i današnjeg razgraničenja sa Hrvatskom. Vojvodina, odnosno Srpsko Vojvodstvo je nastalo i nestalo u revolucijama 1848. godine i uključivalo je Srem sa Vukovarom, Bačku, pola Banata i Baranju sa jednim njenim mađarskim delom. Već 1849. godine biva zamenjeno Vojvodstvom Srbije i Tamiškog Banata koje je ukinuto 1861. godine. Od tada pa do kraja Prvog svetskog rata, Vojvodina postoji samo kao ideja.

Tek 1918. dolazi do ponovnog autonomnog organizovanja Srba, Bunjevaca i Slovena na tim teritorijama i Narodnom skupštinom se Bačka, Banat sa Temišvarom i Baranja sa Pečujem priključuju kraljevini Srbiji; a dan ranije i Srem sa Vukovarom.

Razgraničenjima sa Mađarskom i Rumunijom, Pečuj i Temišvar ostaju van granica kraljevine SHS/Jugoslavije. Do 1930. godine, Vukovar je deo Srema a južna Baranja sa Belim Manastirom deo Banata.

Tek tada, Vukovar se priključuje Savskoj banovini, da bi posle 1945. i komunističkih odluka pripao Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, zajedno sa Belim Manastirom.

U građanskom ratu, na ovim teritorijama se formira SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, koja će kasnije postati istočni deo Republike Srpske Krajine.

Miloševićevom izdajom, Kninska Krajina pada pod kontrolu nove nezavisne države Hrvatske, a nekadašnje zapadne delove Srpskog Vojvodstva, Vukovar i Baranju preuzmaju Ujedinjene nacije. Tek 1998. dolazi do mirne „reintegracije“ u Hrvatsku, čime odluke Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz 1918. godine konačno postaju ništavne, piše Hronograf. 

Pošto je ovakva istorija neprijatna po sve vlasti posle ’95, onda se u medijima današnja godišnjica pojednostavljeno predstavlja kao trenutak kada se Vojvodina, navodno u sadašnjim granicama autonomne pokrajine, priključila kraljevini Srbiji. Istorija pokazuje da to jednostavno nije tačno, nego da su Baranja i zapadni Srem sa Vukovarom suštinski deo Vojvodine isto onoliko koliko su to i Subotica, Sremska Mitrovica i Vršac.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od BoleBg u 26.11.2021   04:22:00 h
     0 

Potpuno ste u pravu, hvala na ovom tekstu u kojem se ističe da Baranja pripada Vojvodini odnosno Srbiji. Komunisti su, na čelu sa Milovanom Đilasom jednim potezom Baranju praktično predali Hrvatskoj. Hoće li se ikada ova istorijska nepravda ispraviti !
AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP