Glas Javnosti

MUŠKATLE SU UKRAS SVAKE BAŠTE: Kako se pravilno neguju i gaje i zašto ih treba zalivati mlekom? (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Muškatla, poznata i kao pelargonija, žeravak ili điran, jedna je od najrasprostranjenijih vrsta letnjeg cveća koja se zbog obilnog i dugotrajnog cvetanja često drži na balkonu, a cveta od ranog leta do kasne jeseni.


Uzgoj i nega muškatli
Muškatla će cvetati cele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13°C. Najbujnije cveće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mesto, pa je stoga najbolje držati na balkonima okrenutima jugu.


Ovom cveću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je najmanje dva centimetara zemlje potpuno suvo. Za vreme velikih vrućina zalivanje može biti učestalije.

Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.

Preterate li sa zalivanjem na biljci se može razviti siva plesan, bolest koju je potrebno odstraniti, a očišćenu biljku potom tretirati fungicidom. Crveni rubovi na listovima upućuju da biljka loše podnosi hladno vreme, pa je može biti potrebno sklanjati u zatvoreni prostor tokom hladnih noći.

Muškatlu je s vremena na vreme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvetove kako bi se potaklo rađanje novih.

Đubrivo za muškatle
Prihranjivanje je obavezno kod mladih biljki, a može biti potrebno i u vreme najjače cvatnje, tokom vrućih letnjih meseci. Za to se koristi đubrivo na bazi fosfora. Pri tome treba birati prihranu sa što manjim udelom azota koji može osiromašiti cvatnju muškatle.

Sredstva za prihranu muškatle možete naći u vrtnim centrima ili poljoprivrednim apotekama, a najbolje ih je koristiti jednom do dva puta mesečno za najbolje rezultate.

Zalivanje muškatli mlekom
Zalivanje i negovanje biljaka mlekom koristi se radi prihrane cveća, ali i radi zaštite biljke od patogenih organizama i ostalih štetočina. Mleko sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma koji potpomažu rast i cvetanje biljke te im jačaju imunitet.

Osim toga, biljke tretirane mlekom bolje apsorbuju hranjive materije iz zemlje u koju su posađene.

Zalivanje muškatle jednom nedeljno s malo mleka pogodovaće rastu cvetova i istaknuti nijansu njihovih boja, a istovremeno pružiti zaštitu i prihranu biljci, piše dnevnik.hr.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR