Glas Javnosti

MUKE SA ZAMRZNUTIM ŠOFERKAMA : Postoji jednostavno rešenje i brzo u par koraka

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jučerašnji dan došao je kao uvertira za predstojeću zimu, a prvi sneg, koji se na sreću građana nije zadržao, bilo je možda i poslednje upozorenje da je krajnje vreme da svoj automobil pripremite za minus.

Pretpostavljamo da zimske gume imate, kako su one neophodne od novembra, ali da li ste u svom gepeku pripremili i "komplet za preživljavanje" zimskih dana? Ako niste, na pravom ste mestu.

Ukoliko želite da vam jutarnji mraz ne bude najgori neprijatelj, i razlog "zašto opet kasnite na posao", ispratite sledeće savete.

Ako vam se problem javi pri samoj želji da otvorite automobil, savetujemo vam da na posao krećete sa flašom mlake vode koju ćete iskoristiti za odmrzavanje kvake. Ali, obratite pažnju da voda ne bude pretopla kako zbog razlike u temperaturi ne biste napravili štetu na četvorotočkašu.

 

Ako se pak oko kvake stvorio led, dobro će vam doći strugač snega, ali vodite računa da ne oštetite boju automobila. Takođe, nikako ne otvarajte na silu vrata jer u najgorem slučaju možete ostati bez brave.

Kada je ovaj problem rešen, sledeći korak je da uključite grejanje u automobilu i bacite se na čišćenje šoferšajbne. Iako će vam topao vazduh pomoći u nameri, biće potrebno i malo da se "fizički" pomučite, a vaši najbolji saveznici su "strugač snega" i četka.

Poželjno je da u svom automobilu ostavite i lopatu, jer kada padne prvi veći sneg, biće potrebno i da počistite oko svog automobila kako biste mogli da izađete iz kola piše Telegraf

Ovo su neke osnovne stvari koje svaki automobil treba da ima, ali kako da na brži način odledite svoj šoferku i smanjite nivo stresa kada dođu prvi hladni dani?

Veliki broj stranih sajtova smatra da je "sprej odmrzivač" najbolji saveznik u prvim zimskim danima. Sve što treba da uradite je da sa udaljenosti od dvadesetak centimetara isprskate sprej po zaleđenom staklu, a već nakon 30 sekundi vaš auto bi trebalo da bude spreman za polazak.

Cena spreja se kreće do 500 dinara, a ako ne želite da izdvajate novac, možete i sami da napravite sredstvo za zaleđenu šoferšajbnu.

Postoje tri prirodna sredstva, odnosno onaj na bazi alkohola, jabukovog sirćeta ili slane vode.

Kako navodi sajt gudgear treba da pomešate 1/3 vode sobne temperature sa 2/3 alkohola (ili bilo čega sa izopropilom u sebi). Pošto alkohol ima tačku smrzavanja od 138 stepeni, formula se može držati u zadnjem delu automobila bez ikakvog rizika od smrzavanja.

Slično prethodnoj metodi, 2/3 jabukovog sirćeta treba pomešati sa 1/3 vode. Razlika je u tome što je ovu tečnost bolje koristiti noć ranije kao preventivu.

U našoj poslednjoj mešavini vode, so takođe može biti od pomoći protiv leda. Zajedno, so i topla voda mogu da razbiju led ili sneg koji pokriva vaše vetrobransko staklo ujutru.

Ukoliko želite da zaštite staklo preko noći, preporučuje se metoda prekrivanja automobila tkaninom ili pak odvajanje brisača kartonom, ali u oba slučaja, može se desiti da dođe do blagog zamrzavanja i slepljivanja materijala, pa je to možda opcija za one dane kada znate da neće biti veliki minus.

Ono što treba da preskočite je korišćenje vrele vode, što može rezultirati pucanjem stakla kao i brisanje šoferšajbne metalnim delom jer može dovesti do oštećenja stakla.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR