Glas Javnosti

MIKROTALASNA JE PRVA NA LISTI: Obične stvari iz vaše kuhinje koje su nastale slučajno

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Možda ova otkrića nisu uticala na civilizaciju kao otkriće penicilina, pejsmejkera ​​ili dinamita, ali priče o njima su veoma zabavne.

Istorija je puna primera slučajnih otkrića koja su promenila svet. Penicilin i dinamit su svakako najpoznatiji, ali da bismo ih pronašli još ne moramo ići dalje od kuhinje. Možda ova otkrića nisu toliko uticala na civilizaciju, ali su priče o njima veoma zabavne.

Mikrotalasna

Za pronalazak mikrotalasne pećnice zaslužan je samouki inženjer Persi Spenser, radnik Rejtiona koji je radio sa vakuumskim cevima, a potom i magnetronima – elektronskim cevima za generisanje visokofrekventnih oscilacija koje su razvijene za radarske predajnike. Godine 1945, dok je stajao blizu aktivnog magnetrona, primetio je da mu se čokoladica u džepu istopila. Spenser je počeo da razvija mikrotalasnu pećnicu za Rejtion, zaradio je samo 2 dolara za patent, a mikrotalasna je postala komercijalni uspeh tek 1970-ih kada je postala manja i jeftinija.


Teflon

Hemičar Roj J. Planket, kao radnik DuPont-a, otkrio je da je zamrznuti uzorak tetrafluoroetilena neočekivano postao beli, voštani polimer nazvan politetrafluoroetilen (ili PTFE), koji ne reaguje ni sa jednom hemikalijom. Ovaj materijal je naišao na široku primenu, osim u proizvodnji stonog posuđa, koristi se i u vazduhoplovnoj, automobilskoj i farmaceutskoj industriji. Planket je 1951. godine nagrađen medaljom Džona Skota, a učesnicima ceremonije uručeni su teflonom obloženi kalupi za mafine.

Vrećica čaja

Američki trgovac čajem Tomas Salivan spakovao je uzorke koje je poslao u Evropu početkom 20. veka u svilene kese kako se ne bi pomešali. Primaoci su greškom stavili čaj u ključalu vodu… Uz pakovanje.

Pakovanje čaja u kesice bilo je neophodno i kako trgovci ne bi „razvodnjavali“ čaj mešanjem sa jeftinim biljem, pa se ubrzo na scenu pojavila kompanija Teekanne – kasnije svetski lider u proizvodnji kesica čaja, koja je počela da proizvodi kesice čaja tokom Prvog svetskog rata od gaze, ali su bile previše gusto tkane. Kesicu za čaj sličnu današnjoj izumeo je 1929. Adolf Rambold iz Teekannea – napravljen od pergament papira, zapečaćen spajalicom.

Veštački zaslađivač (saharin)

Ruski hemičar Konstantin Falberg otkrio je veštački zaslađivač slučajno 1878. godine, dok je pokušavao da pronađe zamenu za – katran u laboratoriji Univerziteta Džons-Hopkins. Dok je večerao, jedući rukama, primetio je slatki ukus šećera od trske koji je prešao na hranu iz njegovih ruku i bio u jednoj od mešavina koje je testirao tog dana. Ostalo je istorija.

Kornfleks

Godine 1894, dr Džon Harvi Kelog je radio kao nadzornik sanatorijuma Betl Krik u Mičigenu zajedno sa svojim bratom Vilom Kitom Kelogom, koji je želeo da razvije zdravu vegetarijansku ishranu za pacijente. Jednom prilikom, da ne bi morali da je bace, ispekli su kuvanu pšenicu koja je ostala na vazduhu, a hrskava žitarica postala je hit među pacijentima. Braća Kelog počeli su da eksperimentišu sa drugim žitaricama, pa su napravili recept za kukuruzne pahuljice koji je postao osnova njihove kompanije, koja se proslavila proizvodnjom kornfleksa.


Čips

Čips, danas omiljena nezdrava grickalica, nastao je kao osveta nezadovoljnom gostu u restoranu Mun Lejk Ladžu u ​​Saratoga Springsu u Njujorku davne 1853. godine. Gost se požalio da je pomfrit isečen previše debelo, pa mu je kuvar Džordž Kram poslužio pomfrit tako tanak da se ne može jesti viljuškom, a za kaznu je dodatno posolio. Na kraju je gost bio prezadovoljan, a restoran je nastavio da služi čips i nastala je legenda.

Koka-kola

Jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića takođe je nastalo sasvim slučajno. Godine 1866, američki farmaceut Džon Pemberton pokušavao je da stvori lek protiv bolova koji ne izaziva zavisnost. Sem je bio ozbiljno povređen u građanskom ratu i razvio je zavisnost od morfijuma, tako da je bio motivisan iz ličnih razloga da pronađe efikasnu alternativu bez opijata. Osnovni sastojci njegovog prvog proizvoda, nazvanog Pembertonova francuska vinska koka, bili su koka vino, kombinacija alkohola i listova koke, i kola orasi, koji sadrže stimulans kofein.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR