Glas Javnosti

Mikelanđelov crtež prodat za 200.000 dolara na aukciji u Njujorku

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kvadrat koji je na požutelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća Christies.

Pronađen na poleđini okvira, mali crtež popraćen pismom Mikelanđelovog poslednjeg direktnog potomka prvo se procenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara.

Ali, njujorški Christie’s objavio je da je komad prodat za „33,6 puta veći iznos od najniže procene“, bez otkrivanja bilo kakvih pojedinosti o kupcu.


Mali crtež prikazuje mramorni blok s reči „simile“, odnosno „slično“ na engleskom. Veruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na slavnom svodu Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće Christie’s agenciji AFP u januaru.

Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi delo svog „slavnog pretka Mikelanđela“ ser Džonu Bauringu, posle guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.

Stručnjaci Christie’s pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđini drugog crteža koji je desetinama godina bio u privatnoj zbirci, saopštila je aukcijska kuća.

Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, Christie’s je naveo da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež delo velikog italijanskog umetnika.

Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih dela u privatnom vlasništvu, tvrdi Christie’s, a većina se nalazi u muzeju Casa Buonarroti u Firenci.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR