Glas Javnosti

МИ ФАРБАМО ЈАЈА; А ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВЕ СВЕ ОБИЧАЈЕ У СВЕТУ ПРАКТИКУЈУ ЉУДИ ЗА УСКРС (ВИДЕО) (ФОТО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Н.Д./ од 08.04.2018.

Од једноставно чудних, до сасвим лудих и готово па неприхватљивих - ово су најбизарнији ускршњи обичаји широм света.

Док се на нашим просторима за Ускрс практикује туцање јајима, чему се нарочито радују деца, малишани из Финске овај празник прослављају на малчице другачији начин.

Наиме, тамо традиција налаже да деца начађаве лице, навуку на себе што шареније јакне и шалове и крену у обилазак комшилука преклињући за слаткише. Притом, са собом носе и метле и чајнике. Добри људи им онда дају чоколадна јаја, а међу “прилозима“ је обавезан и Мäмми, њихов традиционални колач.

Ова традиција више подсећа на Ноћ вештица него на традиционалан Ускрс на какав смо навикли, нарочито зато што се у појединим деловима Финске пали и ватра како би се “растерале вештице”.

У Гватемали се Ускрс такође прославља на, за нас, неуобичајен начин. Тамо је, наиме, обичај да се формира парада у главним градским улицама, а народ тамо прави привремени “тепих” који се састоји од пиљевине, цвећа и поврћа.

Мотиви на тепиху су различити – има ту цвећа, животињског света, маски и много тога другог. Тај тепих од главне локалне улице води до цркве, како би парада која имитира последње Исусове сате пре распећа могла да прође тим путем.

Пољска и Мађарска такође не заостају у “чудним” традицијама. У Пољској се за Ускрс, наиме, одвија традиција под именом Смингус – Дyнгус, што се може превести и као “мокри понедељак“, а тада дечаци и момци поливају пролазнике кофама воде или пластичним пиштољима на водено пуњење.

Мађарска негује поприлично сличне обичаје, с тим што мушкарци напарфемисаном водом поливају жене, јер се верује да ће то подстаћи њихову плодност, а затим их и моле за пољубац.

Сасвим необичне ускршње обичаје негују Норвежани. Наиме, код њих је пролећни распуст дужи него у осталим земљама Европе, па зато имају и више времена да се баве забавним стварима, а углавном воле да читају крими романе и књижевност са елементима загонетки.

Због тога је у овој земљи настао сасвим посебан књижевни жанр под именом “Ускршњи трилери”, односно “Пåскекримме”. Ова традиција се проширила на све аспекте живота, па тако у Норвешкој за Ускрс можете купити пахуљице, млеко и новине који су осликани крвавим сценама убистава, а поред њих је одштампана и кратка прича која тера страх у кости.

Фарбање јаја јесте потекло из Европе, али Швајцарска ову традицију схвата најозбиљније. Тамо се наиме, за време Ускрса баш све декорише шареним јајима – фонтане, бунари, градски тргови – где год погледате, наићи ћете на неко шарено јаје.

Мађарска негује поприлично сличне обичаје, с тим што мушкарци напарфемисаном водом поливају жене, јер се верује да ће то подстаћи њихову плодност, а затим их и моле за пољубац.

Немци такође негују сличан обичај, али подигнут на виши ниво – тамо се наиме декоришу читава дрвећа, при чему ускршња јаја висе са свих доступних грана.

Сви набројани обичаји можда и јесу мало уврнути, али гарантујемо вам да не желите да се у време Ускрса нађете у Чешкој или Словачкој!

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Н.Д./ од 08.04.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR