Glas Javnosti

Месечарење није ни болест ни поремећај: Ево како реаговати када дете хода у сну

Zanimljivosti
Autor: novosti.rs

Ова релативно честа појава у раном детињству, полако се губи у адолесцентном периоду и није знак никаквог емоционалног или психолошког поремећаја

ВЕЛИКИ број малишана хода у сну, на опште запрепашћење родитеља, јер не знају шта се са њиховим дететом збива. Ова релативно честа појава у раном детињству, полако се губи у адолесцентном периоду и није знак никаквог емоционалног или психолошког поремећаја, поручују стручњаци. Постоје претпоставке да се наслеђује, траје углавном неколико месеци или година и спонтано престаје без икакве терапије.

Зато, ако затекнете малишана да хода у сну, не будите га, јер то може да га препадне. Одлучно али нежно вратите га у кревет, тихо му говорећи да остајете поред њега. У фази месечарења дете није уопште свесно својих поступака. Обично се дешава у дубљем сну, у трећој и четвртој фази када га је теже пробудити. Ако се и пробуди, неколико минута се осећа поспано и дезоријентисано. Деца најчешће ходају сат или два након што утону у сан, а то може да траје и до 20 минута. На крају се углавном сами враћају у кревет, не сећајући се свог ноћног излета.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR