Glas Javnosti

Maslinovo drvo kod kuće: Kako ga zasaditi?

Zanimljivosti
Autor: Agroinfo

Istina je da u našoj klimi ne izgleda kao raskočno drvo, ali je maslina prelepa i stvara atmosferu odmora, gde god da je postavimo. Takođe je veoma lako uzgajati drvo masline!

Čisti vazduh i pomaže da se opustite i budete kreativni, a uz to ćete imati i zdrav prilog jelima. Za uzgoj masline u posudi potreban je vrlo topao, sunčan ili polusenovit položaj leti, te zatvoren, prozračan i senovit položaj zimi, na temperaturi od 5-10°C. Zemljište treba da je vrlo propusno i suvo, najbolje mešavina ilovače, humusa i peska. Razmnožava se semenom u jesen ili poluzrelim reznicama leti. Najbolje je nabaviti sadnicu kod proverenog rasadničara. Kontejnerske sadnice se mogu saditi u bilo koje doba godine. Sadnice golog korena, ne starije od dve godine, saditi u proleće ili u jesen.

Leti zalivati umereno, a zimi ne zalivati. U doba vegetacije maslinu svakih 15-20 dana dohraniti. Pre zime tj. pre prvog mraza maslinu uneti u zatvoreno. Prvih nekoliko godina uzgoja maslinu u proleće i jesen oblikovati rezidbom, a kasnije ne orezivati. Plodove konzervisati u maslinovom ulju. Listove brati od maja-oktobra, dobro osušiti i usitniti, pa čuvati u papirnim kesama na suvom.

Maslinovo drvo kod kuće - kako ga zasaditi?

Najbolje je drvo masline zasaditi u saksijama, zahvaljujući kojima, u zavisnosti od sezone, možemo promeniti njihovu lokaciju. 

Pročitajte još tekstova na agroinfo portalu:

TAMARIND VOĆE: Kakvo je ovo voće i koja je njegova lekovitost

 

Najvažniji princip uzgoja masline je stvaranje uslova koji su bliski prirodnom. Zemlja treba da bude lagana, propusna, pomalo peskovita. Već od sredine maja stabla masline mogu se uspešno pomeriti i staviti na osunčano mesto u vrtu ili na terasi. Minimalna temperatura na kojoj se drvo masline oseća dobro je oko -2 ° C. Idealna temperatura bi trebalo biti između 20-24 ° C tokom ovog perioda. Zalivanje vodom je obavezno na svakih nekoliko dana, u zavisnosti od količine sunčeve svetlosti i temperature. Što je toplije, potrebno je više vode - ali nikad ne preterujte sa zalivanjem. Uverite se da je zemlja suva pre zalivanja. Mnogo je bolje osušiti je skroz, nego prekomerno navodnjavati zemlju. Lišće nemojte posipati vodom, jer nakon izlaganja suncu može dobiti smeđu boju.

Zbog činjenice da su jesen i zima sezone rasta, sobna temperatura ne bi trebalo da bude previsoka. Idealno je da bude između 4-15 ° C. Tokom ovog perioda, maslinovo drvo je vredno redovno zalivati, ali ipak veoma pažljivo.

Maslinovo drvo - obrezivanje

Maslinovo drvo se može formirati obrezivanjem. Najbolje je to raditi nakon vegetacije, tj. u rano proleće. Takva procedura ne samo da daje stablu željeni oblik, već mu pospešuje razmnožavanje i rast.

Izvor:zdravasrbija.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR