Glas Javnosti

MASAKR NA DAN AMERIČKIH IZBORA: Pre tačno jednog veka LINČOVANO 35 AFROAMERIKANACA JER SU HTELI DA GLASAJU! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U jeku predsedničkih izbora i borbe Donalda Trampa i Džoa Bajdena za mesto u Beloj kući obležen je jedan vek od jednog od najstrašnijih događaja u istoriji ne samo SAD, već i čitavog sveta.

Drugog dana novembra 1920. godine u Americi su održavani izbori. Voren Harding ispred Republikanske partije, te Džejms Koks kao predstavnik demokrata su bili u trci. 

Kampanje su privukle pažnju velikog broja ljudi, pa je želju da glasanjem učestvuje na izborima iskazao i veliki broj crnaca. Porast njihovog interesovanja za politiku dogodio se u isto vreme kada je ozloglašeni Kju Klaks Klan ponovo počeo da jača, a sve je kulminiralo 2. novembra u kući čoveka po imenu Džulijus Peri. 

Kada je pri pokušaju da glasa dva puta oteran sa biračkog mesta, Mos Norman je prvo otišao do sudije Džona Čenija, koji mu je rekao da "niko nema prava da ga spreči da glasa". Kada se Norman vratio na biračko mesto, sa sobom je poneo pušku. To je iziritiralo lokalne belce, pa je, predvođena Semom Sejlsburijem, bivšim šefom policije ovog grada, organizovana rulja koja je imala jedan zadatak - da pronađe Normana.

S ozbirom na to da je bio blisko povezan sa Perijem, masa se uputila ka Perijevoj kući, koji ih je, kada je shvatio da mu preti opasnost, ubio dve osobe u masi, a treću ranio pri pokušaju da mu provali u kuću. 

Masa se ubrzo razbežala, ali je iz okolnih mesta zatraženo pojačanje. Nedugo potom, Peri je uhapšen i odveden u bolnicu gde su mu sanirane rane, nakon čega je trebalo da bude prebačen u zatvor. Vozilo je presretnuto, Peri linčovan, a njegovo telo okačeno na telefonski stub. Nakon toga je usledio pakao. Pojačana pridošlicama iz okolnih mesta, masa je krenula u osvetnički pohod tokom kog je ubijeno oko 35 crnaca, među kojima je bilo i nekoliko trudnica. 

Najšokantnije od svega jeste to što niko nije odgovarao za ubistva, zapaljene kuće i progon crnaca. Naprotiv, Sejlsburi je kanije postao gradonačelnik ovog mesta...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR