Glas Javnosti

MAGIJOM PROTIV KOVIDA: Deca širom sveta poslala pismo OMILJENOM DEDI 'Dragi Deda Mraze ove godine više od ostalih mi treba da verujem u tebe'

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Umesto standardnih želja da dobiju ovakav i onakav poklon, deca koja su slala pisma Deda Mrazu ove godine bila su saglasna u jednoj stvari, da im treba njegova magija da pobede korona virus.

Mnoštvo njih, naslovljenih sa "Dragi Deda Mraze" stiže poštom na jugozapad Francuske, gde se sortiraju, a odgovori putuju nazad širom sveta.

Deca su ove godine poslala na desetine hiljada pisama, beleški kartica, na šarenim papirima, pisanih olovkama u boji, sa svojim željama. Džim, iz Tajvana, stavio je masku za lice unutar čestitke koju je poslao Deda Mrazu. Alina (5) je u svom pismu Deda Mraza, napisanom uz pomoć odrasle osobe, zatražila da koristi ulazna vrata kada uđe, jer su zadnja vrata rezervisana za baku i dedu kako bi minimalizovali rizik od kontaminacije korona virusa.

U Bordou, Francuskoj oblasti pošta za Deda Mraza prima pisma od 1962. godine. Zaposleni koji prikupljaju poštu za Deda Mraza sebe nazivaju "vilenjacima". Svake godine novembar i decembar mesec provode otvarajući koverte ukrašene srcima, nalepnicama i šire čaroliju Deda Mraza odgovarajući na pisma u njegovo ime.

Nisu izostala ni pisma odraslih obožavalaca, koji od Deda Mraza traže predah i sreću u godini bolesti i nemira.

- Od prvih pisama koja su u sekretarijatu otvorena 12. novembra, brzo je postalo jasno kako pandemija utiče na decu. Uz uobičajene molbe za igračke i uređaje, tu su bile i molbe koje se odnose na vakcine, posete deki i baki, kao i molba da im se vrati život kakav su ranije živeli - istakla je Hadži, jedna od zaposlenih u sekretarijatu.

Takođe je dodala da je Kovid na decu uticao više nego što mislimo. Veoma su zabrinuta. A ono što najviše od svega žele, osim poklona, jeste da zaista mogu da imaju normalan život.

 

- Pisma su radost za njih. Čitave godine bili su u zatvoru, lišeni su škole, lišeni svojih deka i baka. Njihove roditelje okupirala je zdravstvena kriza. Možemo reći da deca prenose rečima sve što su osećala tokom ovog perioda. Mi smo poput vilenjačkih terapeuta - rekla je Hadži.

Odgovarajući na 12.000 pisama dnevno, tim od 60 vilenjaka izdvaja neka koja ih pokreću ili upadaju u oči. Lola je među onima koji su se do sada isticali, svojim iskrenim priznanjem Deda Mrazu, napisala je: "Ove godine više od ostalih trebaju mi magija i da verujem u tebe".

"Vilenjaci" ističu da osećaju da deca poveravaju brige koje možda nisu delila sa roditeljima
 
Ema Baron, psihijatar specijalizovan za mentalno zdravlje dece i adolescenata u pedijatrijskoj bolnici "Robert Debre" u Parizu, kaže da značajni datumi, uključujući rođendane i praznike poput Božića, pružaju strukturalnu podršku u detinjstvu. Usred nesigurnosti pandemije, Božić je posebno važan za svu decu ove godine.

Deca se mogu prilagoditi mnogim stvarima, ali rituali praznika i slične stvari sastavni su deo mentalne stabilnosti dece. Pisma stižu i od odraslih.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR