Glas Javnosti

MAČVANSKI GOLUB PISMONOŠA REKORDER: Leteo od Španije do Srbije i prešao 1.700 kilometara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Golub pismonoša Miomira Novakovića iz Tabanovića kod Šapca bio je jedan od 803 ptice koje su učestvovale na međunarodnom ekstremnom maratonu u organizaciji rumunskih odgajivača i jedan od samo osam golubova koji su se vratili kući posle pređenih 1.700 kilometara.

Od Španije do Mačve, leteo je pune tri sedmice. Golub pismoša, star četiri godine, u proseku je svakog dana prelazio više od 80 kilometara, piše "RTS". 

 U gnezdo u kojem je odgajen, stigao je u jutarnjim časovima, i ostvario uspeh koji do sada u Srbiji nije zabeležen.

"Mi ne znamo kud je on leteo, ali je prešao mnogo kilometara. Princip je da se računa od mesta puštanja, do mesta gde boravi, pravolinijski se računa. Međutim, golub po prirodi mora da se snađe za dvadeset dana, 21 koliko je on leteo. Da se snađe, da preživi. Tu su grabljivice, on je bez hrane... Upravo je zato odluka da se on vrati kući u takvim uslovima. Verujem da je prešao sve zemlje na putu, Španija, Francuska, Italija, Slovenija Hrvatska, možda Mađarska", ispričao je Miomir Novaković iz Tabanovića. 

Poreklo goluba, prema rečima vlasnika, bilo je presudno za dobar rezultat. Na takmičenju je učestvovalo 47 odgajivača iz Srbije. 

"Poreklo njegovo vodi iz 2013 - 2014. Imam njegovu tetku, njegovog oca. Njegovu babu. Izležen je u letačkom jatu. Nisam mu posvećivao veliku pažnju, ali sam znao da može da leti, s obzirom da ima poreklo maraton-golubova", objasnio je Miomir. 

"Iz Srbije je otišlo 139 golubova. Svi golubovi su upakovani na jednom mestu u Srbiji. To je bilo prvog jula, putovali su pet dana kroz Evropu do San Sebastijana u Španiji, i petog jula su pušteni odatle i tek posle toliko dana stigao je samo jedan u Srbiju", rekao je Veselin Gatić, odgajivač golubova iz Očaga. 

Vojni pilot u penziji u jatu ima više od 200 golubova, najviše pismonoša. 

 "Svoje letačko iskustvo i letenje sam ostavio na stranu, a sada lete golubovi i uživam u njihovom letu", kaže Novaković.

Takmičenje je završeno, a golubari očekuju da će se još ptica vratiti kući. Priznanje za veliki uspeh, Miomiru će polovinom meseca biti uručeno u Rumuniji. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP