Glas Javnosti

MAČKE SU LEPE I UMILJATE ALI IMAJU SVOJU VOLJU: Zašto nas mace ne razumeju kao kuce?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mačke su posle pasa najčešći ljubimci u našim domovima. Ipak, činjenica je da interakcija čoveka i mačke ni blizu nije ista kao sa psima.

Japanski naučnici pokušali su da shvate zbog čega mačke nekad ne reaguju na instrukcije svojih vlasnika – ne razumeju nas, ne obraćaju pažnju ili nemaju svest o svom imenu?

Asuko Saito, sa Univerziteta u Tokiju, testovima je pokušala da odgovori na pitanje koje verovatno muči veliki broj vlasnika, a to je: da li mačke mogu da razlikuju svoja imena od drugih imenica?

Ona je posmatrala reakciju mačaka koje žive sa vlasnicima u njihovoj kući i onih u prihvatilištima. Ispitivanje se zasnivalo na utvrđivanju sposobnosti razlikovanja ličnih imena u poređenju sa rečima slične dužine i ličnim imenima drugih. Testiranjem, većina je pokazala dovoljnu sposobnost da razume, pomeranjem ušiju i glave kada čuju svoje ime intenzivnije nego pri izgovoru nekih drugih reči. Međutim, odgovor nije dolazio do njihovih repova. Dok, kada su u pitanju mačke koje žive u prihvatilištima istraživanje je pokazalo da podjednako reaguju kako na svoje, tako i na imena drugih mačaka sa kojima žive.

Petmagazine.rs piše da je ovim istraživanjem dokazano i da je osetljivost mačaka na emocije svojih vlasnika skromna, i da mogu da razlikuju glas vlasnika od glasova stranaca.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR