Glas Javnosti
posta

MAČKE mogu imati AKNE, evo kako možete da ih sprečite

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Možda to do sada niste znali, ali i mačke imaju akne koje mogu da se jave tokom bilo kog perioda života vašeg kućnog ljubimca, a u određenim situacijama zahtevaju lečenje.

Međutim, tačan uzrok nastanka mačijih akni još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da su prouzrokovane masnoćama iz lojnih žlezda koje se nalaze oko korena dlake.

S druge strane, postoje stručnjaci koji smatraju da uzrok mačijih akni može da bude i stres, kao i pad imuniteta, loše higijenske navike, alergije, kao i druge bolesti. 

Takođe, postoji sumnja i da plastične posude za vodu i hranu mogu biti odgovorne za nastanak akni, jer su idealne za nastanjivanje bakterija i gljivica koje se onda prenose na mačke. Iz tog razloga se preporučuju metalne ili porculanske posudice.

Simptomi

Obično počinju kao sitne crne tačkice, poput mitisera, na bradi i donjoj usni. U takvom obliku ne smetaju životinji, ali ako se inficiraju onda nastaju crvene, bolne otekline koje mogu uzrokovati i svrab. U hroničnim slučajevima može doći i do gubitka dlake i pigmenta. Srećom, radi se više o estetskom problem koji tek ukoliko se zapusti može da dovede do komplikacija.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova, ali i uzorka kože kako bi se isključile druge slične bolesti (paraziti, gljivice, bakterijske infekcije…). Lečenje podrazumeva korišćenje nekog medicinskog šampona za svakodnevnu upotrebu, nakon kog se obično nanosi antibiotska mast ili mast protiv gljivica. Nekad je potrebno i oralno davati antibiotike ili zahvaćeno područje čistiti hidrogen peroksidom ili drugim antiseptikom, tako da u svakom slučaju macu treba da odvedete na pregled kod veterinara, koji će u zavisnosti od nalaza preporučiti najbolju terapiju.

Preventiva

Preventivne mere su rutinsko čišćenje brade sa vatom ili gazom, koje mogu pomoći mačkama koje su sklone aknama. Pored toga, potrudite se da mački obezbedite adekvatne posude za hanu i vodu. To znači da one treba da budu od metala ili keramike jer se ova pojava češće javlja kod mačaka koje koriste plastične posude.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR