Glas Javnosti

LOVIO ZLATNU RIBICU A UPECAO DRAGOCENI KAMEN: Vrednost ove retke iskopine može mu DONETI MILIONE! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ribar sa Tajlanda, Naris Savanasang, je na plaži Nakon Si Tamaratu pronašao kamen zbog kojeg bi mogao postati milioner.

Savanasang, inače zarađuje oko 500 dolara mesečno, a sada bi mogao da dobije oko 2,6 miliona dolaska zbog pronalaska ambergrisa - kitove povraćke.

Pozvao je rođake da mu pomognu da odnese "kamenje" kući kako bi ga podrobnije ispitali. I zaista, učinilo im se da se radi o ambri koja se može koristiti u proizvodnji parfema, poput "Šanela broj 5", kako bi miris duže trajao.

Testirali su površinu grumena tako što su je zapalili upaljačem. Vrlo brzo je počela da se topi oslobađajući neobičan miris, čime su potvrdili da to nije kamenje već vredan pronalazak težak, inače, oko 100 kila.

Kako kaže Tajlanđanin, već ga je kontaktiralo nekoliko zainteresovanih kupaca koji nude velike sume novca - i do 2,6 miliona dolara. Čak i da dobije delić te cifre, bio bi veoma zadovoljan.

Suvanasang sada čeka stručnjake da potvrde da je zaista pronašao kitovu povraćku na obali.

Inače, ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma. Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana - ponekad i nekoliko godina. Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocenih parfema.

Primera radi, 2016. godine komad ambre od 1,57 kilograma, pronađen u Lankaširu, prodat je za 50.000 funti, a iste godine su tri ribara iz Omana izvukla 80 kg kitove povraćke i prodala ga za 3 miliona dolara!

(Glas javnosti/Daily mail)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR