Glas Javnosti

Legalno je bežati iz zatvora, zabranjeno je sletanje letećih tanjira?

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Deset čudnih evropskih zakona i pravila koji će vas dobro nasmejati. Ne sušite U Sevilji donji veš na štriku na otvorenom, platićete kaznu do 3.000 evra!

NEOBIČNI zakoni i pravila sastavni su deo života. Oni su svojevrsni svedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem. I da, većina njih postoji jer ih se niko nije setio da ih promieni otkako su doneseni.

 
Neki su pak izglasani kako bi se skrenula pažnja na određeno mesto ili kraj. Zabavite se i provjerite neke od najčudnijih evropskih zakona i pravila.

1. Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj zavisi od vaših mesečnim prihoda – što vam je plata veća, to će i kazna biti viša. Ansi Vanjoki, bivši direktor Nokije, morao je da plati kaznu od 116.000 eura 2002. godine kad je uhvaćen da vozi motor 75 kilometara na sat na mestu gdje je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat.

2. Tokom Oktobarfesta u Minhenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao.

3. U nekim evropskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bega – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne sme sankcionisati.

Osoba će se kazniti samo ako prekrši zakon – npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobegne sa zatvorskom odećom ili napravi sličan ilegalni čin.

4. Svako dijete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu u Velsu mora da zna da da sriče ime svog grada do šestog rođendana i da ga naglas izgovori do 34. godine života.

5. U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881. a donesen je kako se narod ne bi na taj način iskazivao nepoštovanje prema Napoleonu Bonaparti.

6. U Grčkoj je 2002. godine donesen kontroverzan zakon o zabrani igranja električkih igara na javnim mestima, a sve kako bi se smanjio broj kockara u zemlji. Zakon je prestao da važi tek 2011. godine.

7. Razvod braka ilegalan je u Vatikanu.

8. Iako je Monako u svetu poznat kao jedna od najistaknutijih evropskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smeju se kockati u monegaškim kazinima. Zabranjen im je i ulazak u monegaška kasina, osim ako nisu zaposleni u njima.

9. U francuskom gradu Chateauneuf-du-Pape 1954. godine zabranjeno je nadletanje i sletanje letećih tanjira. Anti-NLO zakon doneo je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namena.

10. U Sevilji je ilegalno sušiti donji veš na štriku na otvorenom prostoru. Na štriku se sme sušiti garderoba , ali ne i gaćice i grudnjaci. Uhvate li vas u prekršaju, možete platiti kaznu u visini i do 3.000 evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR