Glas Javnosti

KRALJEVSKO VREME: Čak 40 sati osoblje kraljice Elizabete pomera kazaljke po početnu zimskog računanja

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija kao i još neke zemlje noćas završava letnje računanje vremena i za mnoge to znači pometranje kazaljki na samo nekoliko satova.

Međutim na satovima u vlasništvu britanske kraljice Elizabete, kazaljke pomera prava mala vojska članova njenog osoblja, koji bi na taj posao trebalo da utroše više od 40 sati, jer je reč o više od hiljadu časovnika.

Naime, pred kraljičinim timom horoloških konzervatora težak je posao - promena kazaljki na 450 satova u dvorcu Vindzor, 600 u Bakingemskoj palati i 50 u palati Holyroodhouse. Ne zaboravite i još nekoliko velikih toranjskih satova.

Jedan od članova tima je i Fjudor van den Broek koji je za BBC rekao:

-Većina satova prilično je tačna, no svako malo, bez ikakvog razloga, neki od njih počinju da kasne ili idi napred pa ih moram stalno kontrolisati.

Otkriva da postoji jedno mesto na kojem satovi ciljano idu napred pa tako u dvorcu Vindzor i Bakingemskoj palati postoji posebna vremenska zona u kuhinjama u kojima su satovi uvek navijeni pet minuta napred. 

-A to je zbog toga da obroci pred članove kraljevske porodice stignu na vreme..., stalni je to podsetnik da je to važno", pojasnio je Van den Broek.

Na ličnom budilniku kraljice Elizabete Druge ne treba menjati kazaljke, iz jednostavnog razloga jer ih nema, odnosno taj budilnik ne spada u ono što nazivamo tehnologijom. 

Navodno je svako jutro u 9 sati budi njen osobni gajdaš. Ispod prozora sobe u kojoj spava u to doba on svira samo za nju.

Uspava li kraljica, gajdaš nastavlja da svira još 15 minuta.

(Glas javnosti/Hina)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR