Glas Javnosti

KRAJ KLASIČNOJ ARHEOLOGIJI: Pronađen ceo rimski grad bez iskopavanja

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, od Rima udaljenog pedesetak kilometara, otkrili celi antički rimski grad koristeći se samo georadarom.Pritom, stručnjaci nisu morali da prevrnu nijedan kamen.

Umesto toga su naučnici s Kembridža i sa Univerziteta u Gentu u Belgiji koristili radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze izgubljenog grada, pa su otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.

Ovo je prvi put da je korišćenjem georadara mapiran celi grad, kazao je jedan od autora studije, profesor Martin Milet.

-Dobili smo sliku fantastično visoke rezolucije onoga što se nalazi pod površinom. Radar nam je omogućio da vidimo što se događa na različitim dubinama- rekao je.

Tradicionalna iskopavanja otkrila su puno podataka o tomu kako su izgledali rimski gradovi, no pogled iz ptičje perspektive daje dodatnu dimenziju spoznajama o rimskom urbanom planiranju.

 

Falerii Novi pod zemljom je 13 vekova. Površine je otprilike četvrtine kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241 godine p.n.e i da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.

Georadarom je utvrđeno da je grad imao nekoliko hramova, zgradu javne uprave i javno kupatilo.

Puno manji od susednog Rima, Falerii Novi -bio je planski puno razrađeniji od onoga što biste obično očekivali od manjih gradova-, kazao je Milet.

Mapiranje georadarom otkrilo je i složen sastav cevovoda, ne previše drugačiji od modernog.

-Vidi se da je sastav bio položen na samom početku razvoja grada. To nam puno govori o tome na koji je način uapravljen plan grada-, rekao je Milet.

-Ako ste zainteresovani za proučavanje Rimskog carstva, gradovi su ključni jer je to bio način na koji je funkcionisao Rim. No broj gradova koje možemo potpuno razumeti može se nabrojiti na prste jedne ruke-, istakao je.

-Većina onoga što imamo, ako izuzmemo Pompeje, uglavnom su delići. Iskopate rov i shvatite ponešto, ali je tako nemoguće saznati kako je grad funkcisao kao celina. Ovo nam omogućava da vidimo celovite gradove i bez iskopavanja dobijemo uvid u njihovu strukturu-, objasnio je.

On tvrdi da se tehnika georadarom može iskoristiti i za istraživanje većih gradova poput Mileta u Turskoj, Nikopola u Grčkoj ili Cirene u Libiji.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR