Glas Javnosti

KOŠTA VRTOGLAVIH DVA MILIONA DOLARA, DALAJ LAMA POKLONIO DVA LIČNO NJEMU: Upoznajte najskupljeg psa na svetu! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zlatni tibetanski mastif je simbol prestiža i važi za najskupljeg psa na svetu, a cena ide i do vrtoglava dva miliona dolara.

Rekord za najskuplje prodatog psa svih vremena drži baš tibetanski mastif.

 
Pre nekoliko godina, štene zlatnog tibetanskog mastifa prodato je za neverovatnih 1,9 miliona dolara.
Štene je imalo godinu dana, bilo je visine 80 centimetara i težine čak 90 kilograma, a kupio ga je jedan Kinez.

View this post on Instagram

A post shared by Gotthameery (@gotthameery)


Već dugo se mnogi pitaju u čemu je tajna i zašto ova rasa toliko vredi. Pokazalo se, naime, da je tibetanski mastif izuzetno odan i gazdi lojalan do smrti. Spreman je da se suoči sa svim zverima, a nomadska plemena Azije koristila su ga za lov i kao čuvara ovaca od vukova, leoparda, medveda… Danas je on vrlo retka zverka, pa je postao statusni simbol.
Prvi tibetanski mastif Siring stigao je u Evropu 1847. godine kao poklon mladoj Viktoriji, engleskoj kraljici. Dva psa je i Dalaj Lama poslao na poklon američkom predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru.

View this post on Instagram

A post shared by Hana Pauchova (@pauchova)


Tibetanski pas ima izuzetno jaku vilicu, braon oči spuštenih kapaka, uši srcolikog oblika i veoma snažan grudni koš. Odlično podnosi hladnoću, prija mu dresura i nije poznato da može da oboli od neke bolesti. Jedinstven je i po tome što ženka ima teranje samo jednom godišnje. Živi oko 15 godina.
Ovom psu je neophodna dresura i vlasnik čvrstog karaktera jer je izuzetno tvrdoglav.

A iza njega na listi najskupljih pasa su nemački ovčar, kavalijer španijel kralja Čarlsa, persijski hrt. Za njima slede engleski buldog, samojed, akita, čau-čau, rotvajler i egipatski faraonski pas, prenosi Stil Kurir.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR