Glas Javnosti

Korona očistila vazduh u Indiji

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Vrhovi Himalaja opet vidljivi posle 30 godina. Stanovnici Pundžaba na severu Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg zagađenja vazduha do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Stanovnici grada Džalandara, a pogotovo mladi koji nikad nisu videli planinu Dauladar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda leči zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer meštani i aktivisti za očuvanje životne sredine pričaju o pozitivnim vestima dok se svetom šire one mračne o Covidu-19.

"Prvi put u više od 30 godina mogu jasno da vidim snežne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja zagađenja vazduha", rekao je za dpa tamošnji novinar Pol Sing Nauli.

Nauli kaže da je stanovnike pre nekoliko dana dočekao neverovatan pogled. "Moja deca su me pozvala da se popnem na krov. To je bio čudesan pogled. Oni nikada ranije nisu videli ništa slično."

Bivši igrač kriketa Harbadžan Sing podelio je fotografiju planinskog lanca sa svog krova u Džalandaru.
"Nikad nisam mogao zamisliti da je to moguće. Ovo jasno pokazuje što smo zagađenjem učinili našoj Majci Prirodi", tvitnuo je Sing.

Meštani kažu da je planine vrlo teško uočiti osim kad padaju jake kiše u gradu s otprilike 16.000 industrijskih jedinica.

Džalandhar je među najzagađenijim područjima u Pundžabu. Ali, zbog industrijskog zastoja i bez vozila na putevima, zabeležen je indeks kvaliteta vazduha oko 38, što pripada kategoriji "nisko" s minimalnim uticajem na zdravlje.

"Stanovnici grada iznenađeni su brzinom kojom se priroda leči", rekao je saobraćajni policajac Harvinder Sing.

"Vazduh je dosta čistiji, smanjilo se zagađenje u lokalnim rekama i vodama. Ulice su čistije i s manje smeća. Džalandhar, a verujem i drugi indijski gradovi izgledaju zelenije i lepše", dodao je.

Stanovnici Patankota, grada koji je još bliže planinskom lancu, takođe su objavili slične fotografije na društvenim mrežama.

Čisti vazduh doneo je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme.

"Sada mnogi uveče da uživaju u šoljici čaja na svojim krovovima i posmatraju zlatne planinske vrhove uz zalazak sunca", rekao je Nauli.

Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama.

Zbog uvedenih mera porastao je kvalitet vazduha u indijskim gradovima koji su među najzagađenijima u svetu, pa i u Nju Delhiju čiji stanovnici već neko vreme udišu čisti vazduh.

Gašenjem većine industrije očistile su se i reke Džamuna i Gang, obe svete hinduističke reke, objavio je NDTV.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR