Glas Javnosti

КОЛИКО ДАЛЕКО ЈЕ МЕДИЦИНА ОТИШЛА ПОКАЗУЈЕ ПРИМЕР ДЕЧАКА РОЂЕНОГ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НАКОН СМРТИ РОДИТЕЉА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ ББЦ/ Б92/ од 13.04.2018.

Случај без преседана у историји медицине одиграо се у Кини у децембру прошле године.

У Кини је рођена беба четири године након што су јој родитељи погинули у саобраћајној несрећи, јавили су кинески медији.

Муж и жена који су погинули 2013. године замрзли су ембрионе јер су се надали да ће добити дете вантелесном оплодњом. Дечака који је рођен у децембру на свет је донела сурогат мајка из Лаоса, али је дневни лист “Бејжинг њуз” први пут писао о овом случају прошле недеље.

Овај лист објашњава како су родитељи покојног пара били принуђени да прођу правно минско поље, пре него што су добили дозволу да пронађу сурогат мајку.

Без преседана
У тренутку несреће ембриони су се чували у болници у Нанџингу, замрзнути у течном азоту на температури од минус 196 степени.

Суд је дозволио родитељима преминулог пара да располажу оплођеним јајним ћелијама. Кинески медији пишу да није постојао законски преседан који би утврдио да ли имају права да наследе замрзнуте ембрионе своје деце.

Они су на крају добили ембрионе, али врло брзо се појавио нови проблем. Ембрионе је било могуће изнети из болнице само ако је постојао доказ да нека друга болница има услове да их складишти. Али због правних непрецизности када су нетрансплантирани ембриони у питању било је тешко пронаћи још једну медицинску установу која би пристала да се укључи у овај случај.

Пошто је сурогат мајчинство илегално у Кини, једина могућност је била да се захват обави у другој земљи.

Доказивање очинства и порекла
На крају су будуће баке и деке ангажовале агенцију која нуди услуге сурогат мајчинства и одабрали су Лаос, где не постоји законско ограничење за сурогат трудноћу.

Пошто ни једна авиокомпанија није желела да прихвати мали термос са течним азотом, овај драгоцени терет је пребачен колима.

У Лаосу је ембрион постављен у материцу сурогат мајке и у децембру 2017. године је рођен дечак.

Држављанство детета је такође представљао проблем, због чега није рођен у Лаосу, већ у Кини, где је мајка боравила на туристичкој визи.

Пошто родитељи нису присуствовали порођају и није уставновљено порекло бебе, бака и дека су урадили ДНК тест како би утврдили да су њихова деца била родитељи овог дечака и да је, дакле, Кинез.

 

Глас јавности/ ББЦ/ Б92/ од 13.04.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR