Glas Javnosti

Koliko čaja treba popiti da bi se produžio život? Nauka otkriva i na koji način

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici su nedavno istraživali moguću povezanost između konzumacije čaja i produženja životnog veka, kao i potencijalne koristi u borbi protiv starenja.

Njihova istraživanja sugerišu da postoji određena veza između ispijanja čaja i usporavanja "biološkog starenja", ali isto tako ističu da taj efekat zavisi od količine konzumacije.


Studija je analizirala podatke o 5.998 Britanaca u dobi od 37 do 73 godine, kao i o 7.931 osobi u Kini u dobi od 30 do 79 godina, prateći njihovu konzumaciju čaja i zdravstvene parametre. Glavni cilj istraživanja bio je istražiti povezanost između krvnog pritiska, nivoa holesterola i telesne masti s "biološkim starenjem".

Rezultati istraživanja ukazuju na to da su osobe koje su redovno konzumirale čaj češće pokazivale znakove "sporijeg biološkog starenja". Važno je napomenuti da su ovi pojedinci često imali i druge zdrave navike, uključujući umerenu konzumaciju alkohola i pravilnu ishranu. Takođe su prijavili simptome nesanice i anksioznosti.


Naučnici su zaključili da konzumacija oko tri šoljice čaja ili šest do osam grama listova čaja dnevno može pružiti najizraženije prednosti u borbi protiv starenja. Međutim, važno je naglasiti da ovo istraživanje ima posmatrački karakter, što znači da ne može direktno dokazati uzročno-posledični odnos između konzumacije čaja i dužeg života.

Iako ovi rezultati pružaju zanimljive naznake o potencijalnim koristima konzumacije čaja za zdravlje, dalja istraživanja su neophodna kako bi se potvrdili ovi rezultati i bolje razumeli mehanizmi delovanja. Za postizanje dužeg i zdravijeg života, preporučuje se umerena konzumacija čaja uz sveobuhvatan zdrav način života, uključujući i pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR