Glas Javnosti

Koji hobi predstavlja FILOGRAFIJA?

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Sakupljanje autograma i rukopisa naziva se filografija. Autogram je rukopis ili dokument napisan rukom njegovog autora

Obožavaoci slavnih glumaca, pisaca, pevača... čekaju satima za autogram svog idola da bi to čuvali  kao uspomenu ili možda kasnije prodali za pozamašnu sumu novca pojedincu ili u prodavnicama i aukcijama u kojima se kupuju i prodaju autogrami. Potpisi filmskih zvezda, političara, sportista, pisaca i muzičara prodaju se za stotine, čak i hiljade dolara. Postoje i potpisi neuporedivo dragoceniji od autograma aktuelnih TV zvezda. To su potpisi istorijskih ličnosti, kao što je Napoleon – oni su neponovljivi, izuzetno retki i vrede pravo bogatstvo.

Na ceni su i pismo kucano na mašini, potpisani dokument i potpisana fotografija. Što su većeg formata, vredniji su; što je bolji kvalitet papira ili fotografije, bolje se i prodaje, dok mrlje i oštećenja snižavaju cenu.

Potpis naliv perom vredi neuporedivo više od potpisa običnom olovkom jer ona s vremenom bledi. Ipak, ima i potpisa olovkom s visokom vrednošću, na primer, potpisi Džeronima, vođe Apača. Džeronimo je olovkom potpisivao kartice na Svetskom sajmu u Sent Luisu 1904. godine. One se danas prodaju po ceni od čak 5.000 dolara.

Najvredniji na svetu je potpis Vilijema Šekspira. Postoji samo šest autentičnih primeraka njegovog potpisa, dva na finansijskoj dokumentaciji, jedan na njegovoj hipoteci i tri u testamentu. Svih šest čuvaju se u zvaničnim institucijama, ali u slučaju prodaje na aukcijama svaki od tih primeraka procenjuje se na pet miliona američkih dolara.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR