Glas Javnosti

KOJA PLANETA JE DONELA PROMENE U SUNČEVOM SISTEMU : Šta kažu naučnici za OVAJ FENOMEN!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Međunarodna astronomska unija (IAU) je u avgustu 2006. godine donela odluku koja će zauvek promeniti Sunčev sistem.

Članovi IAU glasali su o dugo nacrtanom predlogu koji je tačno definisao šta astronomi misle pod pojmom „planeta“. I tako je Pluton reklasifikovan kao patuljasta planeta i naš Sunčev sistem je smanjen na osam. Sedamnaest godina kasnije, predlog ostaje kontroverzan kao i uvek.

Šta planetu čini planetom?

IAU je prošao kroz mnoge određivanje mogućih definicija, koje bi uključivale planete oko drugih zvezda – egzoplaneta – i planete koje su izbačene iz svog zvezdanog sistema.

Konačno, poslednjeg dana desetodnevne konferencije u Pragu, sadašnja definicija je iznesena, izglasana i odobrena. Planeta treba da zadovolji tri uslova. Treba da kruži oko Sunca, tako da su sve egzoplanete i planete skitnice napolju. Mora da dostigne hidrostatičku ravnotežu, što znači da mora da bude otprilike sferična. I konačno, mora da očisti svoju orbitu tako što je tamo glavno gravitaciono telo.

Zašto je Pluton “degradiran”?

Pluton nije ispunio treći uslov. Daleki svet nije očistio svoju orbitu, koju delimično deli sa Neptunom. Ali branioci planetarnog statusa Plutona tvrdili su da ni Zemlja, Mars, Jupiter i Neptun nisu očistili svoju orbitu. Ali ako izuzmemo Mesec, Zemlja je 1,7 miliona puta teža od ostalih asteroida koji prelaze njenu orbitu. Pluton je samo 0,07 teži od njih.

Diskusija unutar i izvan naučnih krugova nazvala je ovo degradacijom, a ne klasifikacijom, ali bi se moglo tvrditi da je Pluton uzdignut kao prvi primer dve nove klase objekata: patuljastih planeta i plutoida.

Pluton je svet misterije i čuda

Postoji mnogo drugih stvari koje Pluton čine tako čudnim. Na primer, nijedan od njegovih pet meseci zapravo ne kruži oko patuljaste planete. Svi oni kruže oko jedne tačke izvan Plutona, a za to je kriv Haron, njegov najveći mesec.

Haron ima otprilike polovinu prečnika Plutona i otprilike jednu osminu njegove mase. Ovo je toliko veliko da je baricentar ovog sistema – tačka oko koje kruže objekti u sistemskoj orbiti – zapravo 960 kilometara od površine Plutona.

Među astronomima postoji jedna stvar koja je, nažalost, nedostajala u javnom diskursu. Ne možemo više imati devet planeta u Sunčevom sistemu. Uzrok tome se zove Eris, patuljasta planeta nazvana po boginji svađe i razdora.

Masivniji je od Plutona i samo nešto manji, pa ako Pluton postane planeta, zašto ne i Eris? Najava njegovog otkrića od strane Mikea Browna, Chada Trujilloa i Davida Rabinowitza zapravo je nazvala 10. planetu.

Postojanje ovog svijeta natjeralo je IAU da sljedeće godine usvoji sadašnju rezoluciju, piše IFLScience. Dakle, ili imamo osam planeta ili ih imamo najmanje 13 dodavanjem patuljastih planeta Ceres, Pluton, Eris, Haumea i Makemake. Astronomska zajednica (ali još ne i IAU) priznaje ih kao patuljaste planete.

Jedini način da ponovo imamo devet planeta je da zadržimo trenutnu definiciju i nadamo se da su Mike Brown i kolege u pravu kada sumnjaju da postoji velika i masivna planeta daleko od Sunca koju još nismo vidjeli. Potraga za neuhvatljivom Planetom 9 je u toku.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR