Glas Javnosti

KODEKS ĐAKA IZ KRALJEVINE JUGOSLAVIJE POUČAN JE I DANAS: Uvek radi savesno i sa ljubavlju, a ako dođe do razmirica, oprosti uvredu (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U nekom od ovdašnjih arhiva još se mogu naći đačke knjižice iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Zamišljene drugačije od ovih današnjih, imale su deo gde su ispisana ”pravila o đačkom učenju iz vladanja” iz tog doba

O jednoj takvoj istoričar Nemanja Dević, video je neke davno zaboravlje vrline, pravila ponašanja i kodeksa časti – “koji nas je činio vitezovima u opancima”.

Šta je podrazumevalo školovanje i o čemu su đačka pravila naših predaka vodila računa vidi se iz ovih nekoliko izdvojenih stavki iz stare đačke knjižice:

1. Vladaj se u kući, školi i van nje onako kako dolikuje vaspitanom detetu i kloni se svega što je štetno po tvoj ugled, zdravlje i dostojanstvo. Stariji đaci treba da budu mlađima uvek kao lep primer.

2. Govori uvek istinu i budi iskren, pažljiv, skroman i ljubazan prema svakom. Laganje, pretvaranje i neiskrenost nisu dostojni učenika.

 

3. Sve svoje đačke poslove svršavaj na vreme, tačno i uvek ih radi savesno i sa ljubavlju, jer samo takav rad nosi zadovoljstvo i vodi napretku.

4. Uvek pazi na čistoću tela i odela. Ne dolazi u školu prljav, neumiven i neočešljan. Odelo mora biti skromno ali čisto.

6. Uvek budi pažljiv prema drugovima i drugaricama. Ako dođe i do razmirica, oprosti uvredu i ne obračunavaj se sa drugom, naročito se ne obračunavaj tučom i uvredama.

7. Uvek pozdravljaj starije na ulici i nastavnike u školi ili na ulici skidanjem kape (muškarci) ili poklonom (devojčice).

 

11. Izvršuj napomene svoga druga redara, jer ćeš i ti biti redar. Dužnosti su redara: 1) da čitaju molitvu pred početak prvog i na svršetku poslednjeg časa; 2) da se staraju da bude sav potrebni školski pribor na svom mestu i u redu 

16. Za svaki učenički neopravdani izostanak novčano se kažnjava roditelj. Zato uvek pohodi školu.

21. Uvek se sećaj da si đak i da se vaspitavaš za dobrog člana našeg naroda i naše države, Kraljevine Jugoslavije.

Samo će istinoljubivi, radni, tačni i dobri đaci biti docnije takvi isti i građani, a takve građane i ljude traži od njih njihov Kralj, Država i Narod.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR