Glas Javnosti
posta

KO JE 'STARIJI' POPAJ ILI SPANAĆ: Evo ko je koga 'proslavio' (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lik iz crtaća "Popaj" se prvi put pojavio u stvari kao lik u stripu, a nastao je za potrebe reklame za prodaju spanaća. Tek kasnije je nastao jedan od najpopularnijih crtanih filomva svih vremena.

Popaj se prvi put u novinskom stripu pojavio 1929. godine, a kreirao ga je Elzi Segar. Ono što mnogo ljudi ne zna jeste zašto Popaj jede baš spanać?

Čuveni mornar je neprevaziđeni deo detinjstva mnogih generacija, kako onih koji su danas bake i deke, tako i onih koji postaju roditelji, a verujemo da će i njihovoj deci biti jedan od omiljenih crtanih i strip likova.

Mornar Popaj je nepopravljivi pravednik, bezgranično zaljubljen u Olivu, ali njihovu ljubav kvari Badža, grubijan koji uvek dobije po nosu od našeg omiljenog moreplovca.

Popaj svoju ogromnu snagu crpi iz spanaća, koji jede iz konzerve i to tako što stisne snažno konzervu, a spanać pod pritiskom poleti ka njegovim ustima. Nakon što proguta ovu zeljastu biljku, po njegovim mišićima, bicepsima koji postanu ogromni, počne da gazi teška vojna mašinerija.

Spanać nije davao Popaju samo nadljusku snagu, već i sposobnost da bude virtuozan plesač i da svira klavir.

Crtani filmovi o Popaju su bili toliko popularni da su doveli do toga da prodaja spanaća poraste za čak 33%. Jedno vreme je spanać bio treća najpopularnija hrana za decu pored ćuretine i sladoleda.

Marka spanaća Popaj je i danas druga najpopularnija marka spanaća u Americi.

Ali, zašto Popaj jede baš spanać koji mu daje snagu i šta je to u ovoj hrani što je toliko posebno?

Odgovor je veoma jednostavan. Lik mornara Popaja je nastao od istog autora, ali deset godina pre njegovog pojavljivanja u novinskom stripu, 1919. godine za potrebe reklame za fabriku spanaća.

Inače legenda kaže da je ovaj strip junak nastao prema stvarnom liku, lučkom radniku velike snage koji je u barskim tučama izgubio oko i većinu zuba. Naravno , lula je bila njegov zaštitni znak.

(Glas javnosti/Alo)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR