Glas Javnosti

KO JE ODGOVARAN ZA RAZMAŽENOST KOD DECE: Trikovi za poboljšanje ponašanja deteta

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Roditelji često u nedostatku vremena koje bi proveli sa decom nadomešćuju kupovinom skupih igračaka ili nekih telefona, a da li ste se zapitali kada dete počne da besni na javnom mestu ili negde gde niste očekivali šta je pravi uzrok svemu tome

Svako će imati svoju definiciju razmaženog deteta, a to uglavnom uključuju sledeće karakteristike:

- Samo sam ja važan

- Nastupanje tantruma na svaku zabranu

- Konstantno postavlja zahteve koje odrasli ne mogu da ispune

- Ne poštuje prava druge dece i odraslih

- Stalno je nezadovoljno

Većina eksperata bi se složila da dete postaje "razmaženo" u ranom dobu, kada je deci dato previše moći, a premalo odgovornosti.

Roditelji koji popuštaju pred plačom i besom rade to iz najbolje namere, ali nisu svesni da na taj način uče decu da tako reaguju kada nešto žele da dobiju.

Zapamtite: Sasvim je uredu da deca plaču. Nije prijatno, ali ako uvek budemo popuštali zbog suza i tantruma, ovakvo ponašanje će vremenom eskalirati. Ukoliko ignorišete njihove nerealne želje i očekivanja, naučiće da neće uvek dobiti sve što požele prenosi Ona.rs

Roditelji često čine grešku jer svoje odsustvo i neprovođenje vremena s decom kompenzuju kupovinom poklona koje dete želi. Jako je važno da ne mešate ove dve stvari i da ljubav i pažnju ne nadoknađujete materijalnim stvarima.


Davno se verovalo da bebe i decu ne treba previše maziti i držati ih na rukama jer bi ih to pokvarilo i učinilo mekim. Ipak, nikada ne možete previše voleti svoju decu ili im pružati previše ljubavi i naklonosti. Deci je potrebno i jedno i drugo koliko im je potreban vazduh koji dišu.

Sledeći put kada biste želeli da detetu izmamite osmeh na licu novom igračkom, umesto toga posvetite mu sat vremena svog vremena. Vreme koje im pružamo je nešto najdragocenije što možete dati svom detetu.


Evo nekloliko načina kako da smanjite materijastička očekivanja svog deteta i da spečite razmažene ispade:

- Budite dosledni u primeni ograničenja i odgovornosti.

- Nemojte odmah da žurite da spasite dete od frustracije.

- Naučite dete da odloži zadovoljstvo. Toliko stvari koje je dete želelo da ima baš danas, postaje smeće sutrašnjice.

- Podsetite dete da nije centar univerzuma i da mora da poštuje prava drugih.

- Ograničite vreme pred kompujterom ili računarom jer su deca bombardovana reklamama koje ih zovu da kupe novu igračku.

- Naučite dete da bude zahvalno zbog onoga što ima i da ne zavidi nekome zbog onoga što nema. Ukažite mu da postoji milijarda dece koja nemaju ni delić onoga što vaše dete ima.

- Iznad svega, vi sami treba da budete primer umerenosti. Deci su roditelji uzori i neko na koga se ugledaju, pa pokušajte da budete ono što biste sutra voleli da vaše dete bude piše Pol Švarc, profesor psihologije na koledžu Mount Saint Mary, a prenosi Hvparent.com.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP