Glas Javnosti

Klinika za infektivne bolesti nosi ime po čoveku koji je prvi prepoznao opasnost od epidemije VARIOLE VERE! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Čovek koji je 1972. spasio Jugosalviju od epidemije virusa velikih boginja odnosno variole vere bio je doktor Kosta Todorović, poreklom iz sela Dragovo.

Profesor Todorović je pored medicinskih zasluga ostao upamćen i po izjavi da samo dobar čovek može biti dobar lekar, a Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu od 1976. godine nosi njegovo ime.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Културни Београд (@kulturni.beograd)

Objavio je oko 150 naučnih radova. Među značajnija dela spadaju knjige: Udžbenik "Akutne i infektivne bolesti" i "Priručnik za lečenje tuberkuloznog meningitisa". On je prvi i jedini prepoznao bolest tokom epidemije variole vere u Jugoslaviji, 1972. godine, jer je se s tim već sreo tokom Prvog svetskog rata.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mint | Vidi dalje (@mint_vididalje)

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka izabran je 1947. a za redovnog 1948. godine. Bio je član Nacionalne akademije za medicinu u Parizu i počasni profesor većeg broja Univerziteta širom sveta.

Podsetimo, te 1972. godine, tadašnja Jugoslavija zauvek je zapamtila šta znači reč - epidemija. Ibrahim Hoti iz Đakovice na Kosovu sa verskog putovanja početkom te godine doneo je virus velikih boginja - što je potvrđeno tek 14. marta.
Do polovine marta, variola vera je zarazila više od 140 ljudi, pre svega na Kosovu, u Novom Pazaru, Čačku, Beogradu i na severu Crne Gore. Gotovo dva meseca trajala je borba cele države sa virusom, a poslednji preživeli bolesnik je napustio bolnicu 19. maja 1972. godine.
Ibrahim Hoti je preživeo jer je prethodno bio vakcinisan protiv velikih boginja, pa je prošao sa lakšim oblikom bolesti.
Efikasan odgovor države i društva zaustavio je broj mrtvih na 40.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR