Glas Javnosti

Na tamnoj strani Meseca Kineski naučnici pronašli tamnozeleni materijal 'nalik na gel'

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kineski naučnici identifikovali su hemijski sastav i utvrdili moguće poreklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mesecu 2019. godine.

Tamnozeleni materijal prvi je primetio kineski  rover "Jutu-2" tokom istraživanja terena u blizini kratera Von Karman, poznatog mesta na Mesecu koje u prečniku ima oko 150 kilometara. 

 
 Nova analiza grupe istraživača sa Kineske akademije nauka potvrđuje da ta supstanca zapravo nije gel već tvrdo i staklasto mineralno jedinjenje koje se rastopilo i promenilo strukturu na visokim temperaturama.

Tim ga je specifično identifikovao kao neku vrstu stene koja je formirana od delova minerala koji su "spojeni pomoću neke spoljne sile".

Kako u timu naučnika kažu, supstanca je „nastala spajanjem izazvanim udarom".

Supstancu su prvo primetili naučnici koji su upravljali roverom "Jutu-2" zbog toga što je bio drastično različit od karakteristika okolnog tla u krateru Von Karman, navodi se u izveštaju u Njuzviku.

U to vreme je opisivan kao tamnozeleni materijal i „nalik na gel" zbog slike koju je kamera dobila na kojoj se videlo da sija i da se uočljivo razlikuje od okolnog suvog Mesečevog tla.

Neki istraživači su predložili tumačenje prema kojem ta supstanca potiče iz vulkanske aktivnosti, ali kineski su naučnici kasnije zaključili da na Mesecu nije bilo aktivnihv ulkana tokom više od tri milijarde godina.

Umesto toga, tim je utvrdio da je supstanca mešavina pagioklaze, beličasto-sivog kristala, silikata, gvožđe-magnezijuma, olivina i piroksena, koji su svi rastopljeni i pomešani zajedno uz jaku temperaturu nastalu usled udara asteroida.

Naučnike ipak još uvek zbunjuje način na koji je ta supstanca završila u krateru Von Karman, a gde i kada se udar asteroida dogodio takođe još uvek nije poznato.

(Izvor:RTS)
 
 
 
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR