Glas Javnosti

KAKVO TO VREME OTKUCAVA NEOBIČAN SAT U NJUJORKU:

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U Njujorku jedan neobičan sat otkucava vreme i upozorava čovečanstvo!

Po onome što je sat pokazivao u utorak, 22. septembra, za to nam je preostalo sedam godina, 10o dana, 14 sati, 6 minuta i 53 sekunde. Ako se do tada ne redukuju emisije štetnih gasova, svet može očekivati više poplava, požara, pogoršanje gladi u svetu i veliko raseljavanje ljudi, smatraju umetnici Gan Golan i Endrju Bojd, koji su postavili ovu instalaciju.

Osim sata koji odbrojava vreme, prikazuje se još jedna brojka, koja je za razliku od prve crvene u zelenoj boji. Ona pak prati postotak u kojem se energija na Zemlji crpi iz obnovljivih izvora.

Za autore ovog sata poruka je jasna: da bi Zemlja preživela, emisije štetnih gasova moraju da se redukuju, a vreme za to ističe.

- Naša planeta ima "dedlajn". Ali mi ga možemo promeniti - rekao je autor Bojd za The Washington Post.

Objasnio je i da je motivaciju za ovaj projekat dobio kada mu se rodila ćerka. Nedelju dana nakon njenog dolaska na svet američki IPCC je objavio da je ostalo prilično malo vremena pre nego što put prema klimatskoj katastrofi postane ireverzibilan, prenosi Jutarnji.hr.

To je promenilo način razmišljanja ovog umetnika.

- Ono što učinimo u narednih nekoliko godina će odrediti u kakvom će svetu živeti moja ćerka, u kojem ćemo živeti svi mi. Imao sam potrebu da svi i svuda razumeju takav tok vremena - izjavio je Gan Golan.

Jedna od prvih koja je podržala projekat "Climate Clock" je bila Greta Tunberg, koja je dobila prvu ručnu verziju tog sata.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR