Glas Javnosti

Kakve sve običaje imamo na svadbama?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ako možemo da izdvojimo tri stavke koje nas razlikuju od ostatka sveta, to bi bila rakija, hrana, i pre svega - tradicija. Naš narod je posebno ponosan na običaje koji najviše dolaze do izražaja kada su slavlja u pitanju, pogotovo svadbe.

Shodno tome da se tradicija razlikuje od mesta do mesta, teško je sve staviti u jedan kalup, ali pak, postoji jedna bitna veza koja povezuje većinu običaja, a to je novac.

Naime, venčanju najpre prethodi pozivanje gostiju, i to sa ukrašenom čuturom u kojoj se nalazi rakija. Potom, gosti popiju po koju čašicu, nakon čega sledi i davanje novca, standardno - ko koliko ima.


Dok svadbena zvona zvone, i dok se mlada polako uvlači u svoju belu haljinu kojoj će ostaviti devojački život iza sebe, i započeti novo poglavlje sa čovekom svog života, pored brojnih priprema i ukrašavanja, već uveliko se dešavaju i brojni običaji koji su obavezni kada je ovaj veliki dan u pitanju.

Pre nego što je mlada izašla iz kuće, koškanje između deveruša i mladića sa mladoženjine strane je uveliko počelo, što prisutni naravno posmatraju sa osmehom. Planiranje ko će izvući deblji kraj, ali i platiti više je i te kako uzbudljivo, zbog čega su usledile i brojne pripreme, ali i opklade.

Skrivanje petla

Dok momci još nisu stigli do mladine kuće, devojke su se "bacile" na posao, a to je sređivanje petla. Kako tradicija nalaže, životinji je nephodno nalakirati kandže, možda staviti i po koju ogrlicu, nakon čega je potrebno da se dobro sakrije, kako ga momci ne bi pronašli. Kada krene potraga za životinjom, devojke prate svaki pokret u tišini, a ako pronađu petla, devojke moraju da ga otkupe, ali ako ga ipak ne pronađu, novac ide deverušama.

Prodaja mlade

Ovo je svima dobro poznata tradicija, dok u očima stranaca ovo je potpuno nerazmiljivo. Naime, brat, ili rođak, izvodi sestru iz porodične kuće, ali dok ide ka njenom budućem mužu koji već nestrpljivo čeka na ulazu, umesto predaje ruke sledi cenkanje. Suma je uglavnom dogovorena, ali cifra može biti simbolična, ili pak "paprena"... veoma je individualno.


"Otimanje" barjaka

Tu je i "otimanje" barjaka, koji se prethodno nalazi kod muškaraca, pa se devojke koriste raznim trikovima, kako bi u trenutku nepažnje uspele da ga preuzmu, i za to dobiju novac.

Proveravanje cipela

Svekrva je zadužena za proveravanje cipela, kako bi mladi dan protekao besprekorno, te joj stavlja novčanice u istu, kako joj tokom ceremonije "ne bi ispala".

Kićenje gostiju

Nakon što je u crkvi sve završeno, ispred restorana nalaze se deveruše koje "kite" goste, a za cvetiće dobijaju i novac u korpici. Cifra naravno nije definisana, ali ipak, kako kažu, ispod 500 dinara nije prihvatljivo. Novac kasnije raposređuju devojke na jednake delove, i uzimaju za sebe.

Nedavno je jedna čitateljka opisala kako je njena ćerka, zajedno sa drugaricom, na kićenju svatova zaradila 60.000 dinara, koje su potom podelile na ravne časti. Tako je za sat, dva kićenja zaradila 250 evra i sama sebi obezbedila ekskurziju, pohvalila se ova majka.

Pogača

U toku večere, kroz salu se nosi pogača na koju se takođe stavlja novac, koji se kasnije predaje mladencima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR